sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Yläkerran seiniä

Viime sunnuntaina 9.11 siivosin kipsilevyjen leikkausasemana toimineen yläkerran kylppärin alueen. Sitten leikkasin betoniverkosta kylppärin kokoisen (216 x 323) palan, roudasin sen yläkertaan ja sommittelin paikalleen. Jätin edes yrittämättä seinälevyjen nostelun yksinään.

Maanantaina päivätöissä venyi niin pitkään, että jätin raksan väliin kokonaan. Nereuksen mies, Arto Nurmi, kytki maanantaina maalämpöpumpun keruupiirin koneeseen ja suoritti piirin ilmauksen. Putkikytkentöjen osalta pumppu on nyt valmis.

Tiistaina 11.11 Arto asensi yläkerran kylppärin lämmityspiirin. Illalla yläkerran väliseinien paikat merkattiin räpsyllä lattiaan ja liimattiin alajuoksut Sikaflexillä kiinni. Yläkerran portaiden vieressä olevaa vaatehuonetta päätettiin hieman suurentaa tuomalla seinälinjaa hieman aulaan päin. Kyseinen kohta on talossa ainoa, jossa huonekorkeus on normaalia matalampi. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan oviseinälle ei mahdu normaali 2100 mm karmi, mutta tuomalla seinälinjaa n. 200 mm harjaa kohti pitäisi normioven mahtua. Asialla on merkitystä sikäli, että kaavaillun väliseinätoimittajan valikoimiin ei sisälly alkuperäisten suunnitelmien mukainen 20x8 ovi. Yläkerran aulasta katosi tällä operaatiolla pieni suikale, mutta parvekkeen oven edustalle jää siitä huolimatta aivan riittävästi tilaa (n. 1300 mm). Ja itse asiassa tuosta vaatehuoneesta tuli muutoksen myötä siinä määrin tilava, että se voi palvella myös muuten kuin varastona. Päätin muuttaa sähkösuunnitelmia siten, että tilaan lisätään pari sähkörasiaa. Sannan kanssa tuumasimme, että tila voi palvella mankelointihuoneena. Ratkaisu tuntuisi järkevältä, kun huomioi, että kyseinen vaatehuone on kaavailtu nimenomaan liinavaatevarastoksi (ja vaatteiden kausivarastoksi). Tämä samalla ratkaisisi tilankäytön haasteen kodinhoitohuoneessa, johon mankelin sovittamista on pähkitty.

Keskiviikkona 12.11 Härmä Airin kolmas jälkitoimitus saapui. Vajaamittainen yläpohjan läpiviennin palovillaeriste fiksattiin asentamalla yhden 400 mm eristeen päälle toinen samanlainen. Vakioisella 400 mm korkuisella eristeellä palovilla ei ulottunut puhallusvillan yläpinnan yläpuolelle, mutta toinen samanlainen riitti ulottamaan paloeristeen vinon yläpohjan kotelon yläreunaan asti. Jatkopalassa oli jopa lyhennysvaraa - leikkasin 40 mm pois, jotta sain eristeen tasoihin yläpohjan koteloinnin kantena toimivan Tuulileijonan kanssa. Oli melko ikävää puuhaa kahmia puhallusvillaa hormin ympäriltä ja kiepauttaa tuo eriste paikoilleen. Eristeen kuorena olevan alumiinilevyn leikattu yläreuna viilsi haavoja käsiin, kun ohuen alumiiniteipin kanssa askarrellessa ei voinut käyttää hanskoja. Ahtaassa tilassa homman joutui tekemään mahallaan maaten käytännössä nenä kiinni hormissa. Mitään apuvälineitä (lumilapio tai vastaava) ei mahtunut käyttämään, joten puhallusvillaa joutui "lapioimaan" käsin. Kiitin kuitenkin itseäni päätöksestä tehdä kunnolliset kulkusillat yläpohjaan. Vajaan tunnin äherryksen jälkeen olin yltä päältä villapölyssä, mutta tyytyväinen lopputulokseen. Nyt takkaa voi jo poltella huolettomammin. Härmän Air vahvisti vastaavan mestarimme arvion siitä, että hormin paloeristäminen yläpohjassa koko puhallusvillan paksuudelta on kriittistä - heidän tuotantopäällikkönsä kertoi, että jostain kumman syystä hormi kuumenee eniten juuri tuossa kohdassa, joten hormia ei saa päästää kosketuksiin yläpohjan puhallusvillan kanssa.

Keskiviikko- ja torstai-iltoina yläkerran väliseinien runkojen asennus saatiin pääosiltaan hoidettua. Rungot saatiin pystyyn niiltä osin kuin ne tässä vaiheessa voitiin pystyttää. Yläkerran kylppärin lattia on valettava, jotta loput rungot saadaan pystyyn - kolme seinää kun lähtee tuon valun päältä. Keskiviikkoiltana raksalla oli apuna myös äiti, joka pyyhki ikkunakarmit sisäpuolelta. Ensi viikon tiistaina Domuksen väki tulee fiksaamaan ikkunoiden naarmut ja kolhut, joten tämä homma oli hyvä saada tehtyä. Äiti merkkasi löytämänsä vauriot teipinpalasilla vauriokohdan viereen ikkunalasiin. Myös torstai-iltana äiti oli mukana raksalla, hän fiksasi tuulen riepottelemia pressuja ulkona ja järjesteli paikkoja sisällä.

Perjantaina 14.11 pidin jälleen raksavapaata, palkkatöiden kiireistä johtuen. Skotlannin reissultaan palannut Sanna kävi tontilla hoitamassa jokapäiväisen pesällisen polton takassa.

Lauantaina 15.11 oli sen verran sateetonta, että päätimme asentaa loput ulko-ovet paikoilleen. Pääovi oli helposti asennettu, mutta terassin pariovien asennus olikin hankalampi juttu. Tai siis, itse asennus meni kyllä ihan helposti, mutta painavien lasiovien käsittely tuotti hieman haasteita. Onneksi naapurimme Jyrki tuli käymään. Hän piteli karmia sellaisessa asennossa, että saimme Jykän kanssa purettua paketin ovi kerrallaan. Ovien asennuksen jälkeen pystytimme vielä viimeisen yläkerran väliseinärungon päämakuuhuoneen ja siihen liittyvän vaatehuoneen välissä. Nyt loppujen väliseinärunkojen pystytys jää odottamaan kylppärin lattiavalua. Sanna tilkitsi asennetut ulko-ovet mineraalivillalla. Lisäksi Sanna viimeisteli välipohjan eristystä ja ilmansulkua keittiön liesituulettimen kanaviston ympäriltä. Minä aloitin yläkerran levytyksen ja sain ensimmäisen illan aikana levytettyä yhden huoneen.

Tänään tarkoitus on jatkaa yläkerran väliseinien levytyksiä. Kovin paljoa tuota hommaa ei tälle kerralle ole, koska levytys voidaan tehdä vain toiselta puoleltaan ja koska kylppärin kolmen seinän rungot vielä puuttuvat.

Ensi viikolla saanemme varsinaisen lämmityksen käyntiin, kun vedensyöttö maalämpöpumpulle saadaan kytkettyä. Tavoitteena on myös joku ilta saada yläkerran lattiavalu hoidettua. Lattia tehdään näillä näkymin Vetonit 6000 Lattiamassalla, jonka työstämisaika on vain 30 minuuttia. Se asettaa melko kovat vaatimukset massan tekemiselle, kun vispattavaa on laskujeni mukaan noin 30 säkkiä. Ajatus on saada tavaran tuottaminen hoidettua kahdella vispilällä.

Muita tapahtumia tulevalla viikolla ovat ainakin seuraavat:
- maanantai: takan kaakelointi
- tiistai: ikkunoiden sisäkarmien fiksaukset (Domus)

Lisäksi tehtävälistalla on mm. ulko-ovien kahvojen ja lukkojen asennukset. Ja toivottavasti sähkärit pääsevät asentelemaan rasioita, jotta alakerran vessan kanssa päästään etenemään. Ja pikku hiljaa voisi aloitella seinien tasoitukset - sitä hommaa tuleekin riittämään moneksi illaksi.

Ei kommentteja: