sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Lämmitystä (yhä) odotellen

Keskiviikkona 29.10 hormin asennus pääsi jatkumaan. Härmän Airin jälkitoimitus saapui Matkahuoltoon, josta kävimme sen noutamassa matkalla tontille. Oikeiden osien kanssa homma eteni suht kivuttomasti vesikaton läpi. Yläpohjan höyrynsulutukset jätimme vielä viimeistelemättä samoin kuin hormin tuennan. Valon ja poutasään jatkuessa meillä oli kiire saada vesikaton osuus ensin valmiiksi. Jätimme kuitenkin "matkan varrelle" kaikki tarvittavat osat, jotta ne olisi myöhemmin asennettavissa. Vesikaton läpivienti osui melko sopivasti tiilijaon suhteen. Yhtä ruodetta jouduttiin hieman lyhentämään ja neljää tiiltä muotoilemaan. Juurikumin asennus sujui ongelmitta ja näin hormin läpivienti olikin jo vedenpitävä. Sitten tulikin tenkkapoo. Muovisen juurilevyn asennuksessa huomattiin, että homma ei mitenkään onnistu, ellei muovilevyä jatka harjaan asti. Meillä ei ollut tarkoitus jatkaa levyä harjaan asti, joten jälleen jouduin soittamaan Härmän Airin tuotantopäällikölle. Selvisi, että tieto konfiguraatiostamme ei ollut aivan kokonaan välittynyt heille, ja meille luvattiin taas toimittaa puuttuvat osat. Sade alkoi taas ja viimeiset hormiasennuksen vaiheet kastelivat meidät kunnolla. Lyhensin hormin kuoriosan kanssa tasamittaiseksi ja iskimme hormin päähän rikkisuojan. Juurimuovin yläosan peitoksi laitoimme väliaikaisesti muovinpalasen, odottamaan puuttuvia osia. Jykä saumasi teknisen tilan lattian ja seinän. Sanna sai viimein viimeiset kipsilevysuikaleet sommiteltua yläkerran lattiaan, välissä hän hoiti pari rautakauppakeikkaa.

Torstaina 30.10 olimme hautajaisissa alkuiltaan asti. Tontille päästyämme otimme heti ensimmäiset savut takasta. Hautajaisasusteissa takan sytyttäminen oli sopivan juhlavaa. Tulen sytyttäminen hieman kangerteli, kun riittävän kuivaa sytykettä ei tahtonut löytyä. Rakennuspaperi paljastui lopulta tavaraksi, joka ei ime kosteutta itseensä. Kun tuli syttyi, takka veti upeasti. Vielä asentamaton tuhkaluukku piti laittaa väliaikaisesti paikoilleen, jotta liiallinen tohina saatiin talttumaan ja tuli palamaan hillitymmin. Hormin suojamuovin jätimme vielä paikoilleen, sillä oletuksemme on, että hormin ulkopinta ei lämpene siinä määrin, että suojamuovitus palaisi hormiin kiinni. Tulen sytyttämisen jälkeen vaihdoimme raksakamppeet ja minä viimeistelin hormin asennuksen yläpohjassa (höyrynsulkumuovitus, hormin tuenta). Jykä levytti pesuhuoneen ja ruokailutilan välisen seinän sekä pohjamaalasi välinehuoneen (teknisen tilan) laatoitusta vaille jäävät seinät.

Perjantaina 31.10 haimme Härmän Airin toisen jälkitoimituksen, tällä kertaa postista. Sitten ajoimme raksalle ja teimme inventoinnin viemäriosista. Sitten kiiruhdimme K-Rautaan, josta hain maalarinteippiä, akryylimassaa, silikonia, telan, pari viemäriputken haaraa sekä 15 säkkiä saneerauslaastia ja saman verran muurauslaastia. Laskin, että yläkerran lattian lämmitysputken urien täyttöön menee noin 350 litraa massaa, joka tekee noin tuplamäärän kuivatavaraa kiloissa mitattuna. Warmian ohjeiden mukaisesti teemme urien täytön massalla, jossa on saneerauslaastia ja muurauslaastia 50-50 -suhteella. Raksalla purimme kuorman ja ehdin palauttamaan K-Raudan lainakärryn noin minuuttia ennen sulkemisaikaa. Tontilla ruuvasin yläkerran lattian suikaleita paikoilleen, kunnes kaikkien akkukoneiden kaikki akut loppuivat. Sanna meni edeltä ja imuroi suikaleiden ruuvausalustan puhtaaksi kipsipölystä etc.

Lauantaina 1.11 Seppo tuli tekemään yläkerran kylppärin vesi- ja viemärivedot. Minä olin hänen apunaan mm. tarvittavien reikien teossa. Samalla vedettiin viemärin tuuletusputki vesikatolle jo kauan sitten asennettuun läpivientiin. Kalle viimeisteli hormin vesikaton muovituksia eilen saapuneilla osilla. Näissä puuhissa meni iltaan asti. Kylppärin lattian kaivosta puuttui sivuliitäntä, joten se jouduttiin irrottamaan ja hakemaan uusi osa maanantaina. Sivuliitäntä tarvitaan IV-koneen kondenssiveden viemäröintiä varten. Onneksi Seppo huomasi asian tuossa kohdassa, eikä vasta lattiavalun jälkeen. Sanna siivoili sekä ulkoa että sisältä. Lisäksi hän ruuvasi viimeiset yläkerran lattian suikaleet paikoilleen. Näin tuo "suikalekerros" saatiin lopulta valmiiksi ja lämmitysputkiston urat ovat valmiit täyttöä varten. En ole pitänyt kirjaa tuntimääristä, jonka tuo työvaihe vaati, mutta hirvittävä työmäärä se joka tapauksessa on - paljon, paljon suurempi kuin olisimme uskoneet. Lauantaina lopettelimme jo alkuillasta, pitkä viikko takana.

Sunnuntaina 2.11 rakensin yläpohjaan kulkusillan. Olin jo päättänyt, etten tee kulkusiltaa, koska arvelin, että se vain hankaloittaa puhalluseristeen asentajan hommaa, kun työskentelykorkeudesta katoaa 50 cm. Lisäksi arvelin, ettei yläpohjassa niin usein tule käytyä, että kulkusilloille olisi käyttöä. Hormin asennuksen yhteydessä kuitenkin muutin mieltäni. Totesin, että haluan päästä yläpohjassa tarkistamaan aika ajoin mm. hormin läpiviennin vedenpitävyyden. Kulkusiltojen tekeminen oli itse asiassa melko pieni työ. Ja lopputuloksena on huomattavasti helppokulkuisempi yläpohja. Vaikka kulkusillalla astellaan hieman ylempänä kuin kattoristikoiden alapuiden päällä, on kulku sittenkin huomattavasti mukavampaa, kun kattoristikon vinotukien kohdalla ei tarvitse kyyristellä. Talon pystytysryhmän itselleen työalustaksi ristikoiden alapuiden päälle jättämät laudat riittivät melkein koko kulkusillan tekemiseen (3 lautaa rinnakkain), joten vaakapuiden asentamisen lisäksi ei tarvinnut kuin sujauttaa nuo laudat ristikoiden oikealle puolelle - siihen keskimmäiseen aukkoon. Kulkusillan rakentamisen jälkeen eristimme eilen asennetun viemärin tuuletusputken (samaan tyyliin kuin radonputken pari, kolme viikkoa sitten). Sitten asensin yläpohjan päädyn luukun saranat. Kun kulku yläpohjaan nyt oli toimivaa ulkokautta, voitiin sisäpuolen väliaikainen "luukku" lyödä umpeen. Suljimme höyrynsulkuläpän tuossa kohdassa ja ammuimme puuttuvat sisäkaton koolauspuut paikoilleen. Lopuksi vielä teippasimme kaikki yläpohjasta läpiviedyt sähköputket. Ennen tuota työvaihetta modifioin korkean tilan työtelinettäni vastaamaan paremmin nykytarvetta: yläkerran lattian päälle ulottuvat aisat sahattiin pois, koska kipsilevytyksen asentamisen jälkeen aisojen käyttö ei enää ole mahdollista. Jäljelle jäi noin 3 x 1,5 -metrinen työskentelytaso. Se toivottavasti riittää jäljelläoleviin korkean tilan töihin (katon kipsilevytys ja panelointi).

Ensi viikolla pitäisi tapahtua isoja juttuja:
- yläpohjan puhallusvillan asennus (tiistai tai keskiviikko)
- maalämpöpumpun asennus (suurimman osan viikkoa)
- sähkökaapelin veto pääkeskukselta ryhmäkeskukselle (tiistai tai keskiviikko)
- yläkerran lattian urien täyttö

Viikon päästä tuvassa pitäisi pärjätä ilman rakennuslämmitintä, jos kaikki menee suunnitellusti. Ensi viikolla takkaa saa alkaa polttamaan kierrolla, joten tämäkin mahdollistaa em. tavoitteen. Ensimmäinen viikko takkaa on käytettävä "kesäpelti" auki, mikä käytännössä tarkoittaa, että lämpö karkaa suoraan yläliitetyn hormin kautta harakoille. Kun kierto saadaan laittaa päälle (eli kesäpelti saadaan sulkea), niin takan pitäisi alkaa lämmittämään siinä määrin, että pikkupakkasistakin pitäisi selvitä pelkästään sen avulla. Tämä tietysti edellyttää, että kaksi viimeistä oviaukkoa hoidetaan umpeen. Ovet ovat valmiina asennettavaksi, mutta ainakaan pääovea emme halua vielä laittaa paikoilleen kolhiintumiselle alttiiksi. Terassin parioven ajattelin laittaa paikoilleen, vaikkakin se tarkoittaa, että sen kautta ei sitten enää tavaraa kanniskella sisälle.

Ei kommentteja: