perjantai 28. marraskuuta 2008

Maalämpöä

Eilen se vihdoin tapahtui. Lämmitysjärjestelmä käynnistettiin ja talon varsinainen lämmitysmuoto alkoi hiljalleen lämmittämään taloa.

Hommaa siis ei saatu hoidettua tiistaina, kuten edellisessä raportissa hieman uumoilinkin. Tiistaina homma keskeytyi puutteellisiin sähkökytkennän ohjeisiin. Sähköasentajamme ei ymmärrettävästikään saanut tolkkua tilanteesta, kun koneeseen kytkettävän lisäkortin liitäntöjen numeroinnit olivat jääneet printtaamatta piirilevylle, asennusohjeen havainnekuva oli peilikuvana ja ylösalaisin ja kun pumpun asentaja oli jemmannut palapelin osia teknisen tilan nurkkaan. Jouduin antamaan hieman kitkerää palautetta Artolle, etenkin, kun selvisi, että nämä koneen sisäiset kytkennät itse asiassa olisivat kuuluneet hänelle, eikä sähköasentajallemme. Arto myös tehokkaasti viivästytti edistymistä sillä, että ei heti ollut yhteydessä Niben tekniseen tukeen, jolloin epäselvyydet olisivat ratkenneet välittömästi. Kyllästyin Arton saamattomuuteen ja soitin itse tuotteen edustajalle (Haato). Sain langan päähän oikean henkilön ja keskiviikkona teimme Juhanin kanssa yhteistyönä ESV-modulin (kakkospiirin shuntin) plus anturoiden liitännät. Arton hommien hoitamisessa Juhanilta paloi useampi tunti, samoin kuin tietysti minulta. Kaiken kukkuraksi Arto oli jättänyt vedensyötön liitännän kesken, mistä aiheutui pieni vedenpaisumus - onneksi kuitenkin vesieristetyssä tilassa. Arto oli tehnyt vedensyötön putkitukset näennäisesti kuntoon, mutta jättänyt kolmen vartin liitoksen tiukkaamatta. Käsittämätöntä huolimattomuutta.

Kun keskiviikkoiltana sähkökytkennät lopulta saatiin hoidettua, Arto ryhtyi torstaina puolenpäivän aikaan koneen käynnistyspuuhiin. Kun tulin paikalle iltapäivällä, kone jo hyrisi ja kaiken piti olla kunnossa. Totesin kuitenkin, että yksi kolmesta jakotukista on yhä kylmänä - se, joka syöttää lämpöä suurimpaan osaan alakertaa. Arton ensimmäinen diagnoosi oli se, että piiriin on jäänyt ilmakupla. Hetken asiaa pohdittuaan hän totesi, että ongelma johtuu siitä, että kuivien tilojen piireille lämpöä jakavan shuntin asennus on vielä viimeistelemättä. Jouduin jättämään Arton "ilman valvontaa", kun paikalle tuli keittiötoimittaja. Espoon Keittiömaailman Jani Terrin kanssa kävimme läpi ensimmäisen keittiöluonnoksen ja otimme tarkistusmitat. Sivusilmällä näin, että Arto kierteli jakotukkeja ämpärin ja letkun kanssa, joten ilmeisesti piireissä oli vielä ilmaa. Niin tai näin, lopulta lämpöä alkoi kulkemaan myös tuolle suurimmalle jakotukille. Arton "käytönopastus" (sopimukseemme kuuluva artikkeli) oli jotain olemattoman ja minimalistisen välimaastoa. Tuossa vaiheessa kuitenkin olin vakuuttunut siitä, että Arton osaaminen ei kerta kaikkiaan riitä ainakaan kyseisen mallin osalta opastukseen, joten oikeastaan ainoaksi ohjeeksi jäi se, että "Kaikki on kerrottu tuossa manuaalissa". Aivan yksinkertaisimmatkin kysymykset osoittautuivat liian kiharaisiksi - mm. asteminuutin merkitys oli Artolle epäselvä samoin kuin se, miten lämmönjakopiirin paluuveden lämpötila katsotaan. "Käytönopastus" päättyi, kun myötähäpeä esti minua kysymästä enää yhtäkään kysymystä, ja kun Arto kyllästyi hokemaan tuota em. lausetta. Hetken koneen valikkoa tutkittuani löysin itse vastauksen. Niben käyttäjän opus näyttää huolellisesti laaditulta, joten uskon kyllä sen avulla tulevani toimeen.

Muita tapahtumia:

Tiistaina aloitimme yläkerran kylppärin seinärunkojen tekemistä. Jykän kanssa kiinnitimme ala- ja yläjuoksut, jonka jälkeen laitoin paikoilleen enimmän osan pystytolpista. Sannalla väliseinien villoitus oli holdissa, kun työkeikka jatkui Oulusta Tampereelle.

Tiistaina tein sopimuksen julkisivutöistä. Raksaprojektin edetessä realismia on siunaantunut sen verran enemmän, että osaa jo paremmin arvioida sen, mihin oma työpanos riittää. Ilmastonmuutoksen efekti vaikutti myös päätökseemme ulkoistaa tämä homma - vettä on tullut koko syksyn siinä määrin, että emme halua jättää julkisivutöitä keväälle, kuten on ollut ajatus. Runkoleijonan pitäisi kestää ilman panelointia jopa kaksi vuotta, mutta jatkuva sateen kastelu ei kenties ole ollut mukana tuotteen rasitustesteissä. Julkisivutöiden on määrä alkaa ensi viikolla.

Keskiviikkona yläkerran kylppärin hanakulmille tehtiin tuet sekä asennettiin loput pystytolpat oviseinälle. Yksi levykin saatiin paikoilleen. Sanna asenteli villaa yläkerran muihin väliseiniin, ja minä yritin ehtiä tehdä sähkörasioiden poraukset ja kiinnitykset hänen edellään. Merkittävä osa minun tuon illan työajastani meni Juhanin kanssa tuota Niben kytkentää ihmetellessä, kuten aiemmin kerroin.

Torstaina 27.11 saimme yläkerran kylppärin sisäpuolisen levytyksen tehtyä. Siis sen ensimmäisen kerroksen. Tuon päälle tulee vielä toinen levytys eli kylppärin sisäpuolella on tuplalevytys. Sanna jatkoi villoituksiaan, ja tuo työ alkaa olemaan hyvällä mallilla.

Ei kommentteja: