maanantai 8. syyskuuta 2008

Seinät paketissa

Reilu viikko taas vierähti. Raksalla on tehty töitä lähes joka päivä.


Edellisessä kirjoituksessa esitetty tavoite vaakavilloituksen ja höyrynsulutuksen suhteen täyttyi kohtalaisesti. Saimme perjantai-illan, lauantain ja sunnuntain aikana vaakavilloitukset 95-prosenttisesti valmiiksi. Kesken jäivät vain muutamat ”kiharaiset” kohdat, kuten ulkoseinillä olevat hanakulmat. Tuon viikonlopun aikana saimme lisäksi yläkerran ulkoseinien kipsilevyt (30 kpl) kannettua yläkertaan odottamaan asennusta. Kallen ja Ekin avulla hommaan ei mennyt puolta tuntia enempää, vaikka Kalle oli pahasti flunssainen. Hetkessä yläkerran kylppärin kohdalla oli levypinkka, jonka paino automaailmassa vielä muutama vuosi sitten olisi oikeuttanut keskiluokkaan (1098 kg). Toivottavasti välipohja kestää. Pääosan villoituksesta teki Sanna, sillä minun aika meni ulkoseinille tarvittavien kiinnityspuiden asentamisessa. Lisäksi naulasin kiinni ulkoseinustojen välipohjajäykistäjät, jotka asennettiin paikoilleen viikkoa aikaisemmin. Viikonlopun viimeisenä hommana asensimme alakerran WC:n kohdalle höyrynsulkumuovin. Kyseinen seinänpätkä on kahden jäykistävän ja kantavan seinän välissä, joten höyrynsulun asentaminen tarkoitti tuossa kohdassa vajaan 2 metrin ”suikaleen” nitomista paikoilleen ja limittämistä lattian, seinien ja välipohjan alta pilkottavien höyrynsulkukaistaleiden kanssa. Selkeästi helpoin kohta harjoitella höyrynsulutusta.


Maanantaina 1.9 pidimme vapaapäivän. Tein maalämpötoimittajien tarjousten vertailuja ja valinta näyttäisi nyt kallistuvan Nibeen (malli 1240 Fighter). Tiistaina 2.9 jatkoimme höyrynsulutusta yläkerrassa. Pyyhkäisimme yhdellä vedolla koko yläkerran - noin 30 metriä seinää, 5 sisänurkkaa ja kaksi ulkonurkkaa. Jälkikäteen täytyy ihmetellä, miten homma onnistui rypyttömästi, sillä alakerrassa tappelimme huomattavasti enemmän paljon lyhyempien vetojen kanssa. Ehkä se oli aloittelijoiden tuuria.


Keskiviikkona 3.9 hengähdimme taas. Kävin ostamassa työmaalle pari halogeenivaloa, koska yhä aikaisemmin alkava iltahämärä alkoi jo vaikuttaa tekemisiimme. Torstaina ja perjantaina 4.-5.9 saimme höyrynsulut paikoilleen alakertaan talon kadunpuoleiseen päätyyn (työhuone, tuulikaappi, välinehuone) sekä keittiöön. Samalla viimeistelimme villoitukset keittiön hanakulmien kohdalla ja asensimme melkein unohtuneen keittiön alakaappien kiinnityspuun paikoilleen samoin kuin vastaavat puut kodinhoitohuoneessa ja välinehuoneessa. Perjantaina Kalle viimeisteli ilmanvaihtokanaviston, kun tontille vihdoin oli saatu kauan matkalla ollut Armaflex-putki. IV-koneen tuloilmakanavan eristämisen lisäksi Kalle viimeisteli saunaosaston putkituksia. Nyt saa tilata rakennusvalvonnan edustajan paikalle tarkastamaan kanaviston asennuksen.


Viikonlopuksi luvattiin poutaa ja Sannan ystävätär, Anu, tarjoutui talkooapuun. Niinpä otimme työn alle julkisivulaudoituksen maalausta. Homman piti olla Anun henkilökohtainen urakka lauantaille, tarkoitus kun oli, että me Sannan kanssa viimeistelemme seinien höyrynsulutuksen. Kävimme hakemassa pari juhlakoon pönttöä Vinhaa matkalla tontille. Värikoodi 9670 (Sulka) on jo rakennuslupakuviin merkitty, emmekä usean pohdinnan ja vertailun jälkeen sitä lopulta muuttaneet. Nyt vain pidämme peukkuja, että väri näyttää yhtä hyvältä kuin seinässä, josta värin bongasimme.


Heti aamusta tontilla lappasi visiittoria siihen tahtiin, ettemme me Sannan kanssa päässeet höyrynsulkua asentelemaan. Paikalla kävivät mm. Arto (Vihdin Ekolämpö), Seppo, Jyrki ja Kalle. Sanna sai pitää Anulle seuraa lähes koko päivän, ja minä höyrynsulutin pukuhuoneen ja kodinhoitohuoneen ulkoseinät visiittien välissä. Iltapäivällä Kalle tuli käymään ja asensimme puuttuvat läpiviennit katolle (viemärin tuuletus ja radonpoisto). Illalla höyrynsulutin vielä olohuoneen korkean seinän samalla, kun Sanna ja Anu teippasivat jo höyrynsulutettuja seiniä. Maalausurakan lopputuloksesta kohtuullinen osuus (n. 25%) meni ”harakoille”, kun alkuillasta alkanut sade yllätti. Ennen sadetta pintakuiviksi ehtineet panelit olivat sunnuntaina ihan OK, mutta viimeisinä maalatuista oli maali huuhtoutunut pois. Fiksumpi työnjärjestelijä olisi kenties varautunut sateeseen B-suunnitelmalla, mutta minullapa ei ollut suojapeitteitä taikka suojaa, johon laudat olisi voinut kantaa sateen alkaessa. En voi ainakaan siihen vedota, että sade olisi kovin tavaton ilmiö tänä syksynä. Toisaalta, pitkään jatkuneen lähes yhtämittaisen sateen olisi minun järkeni mukaan jossain vaiheessa loputtava. Kun jokainen ennuste lupasi poutaista keliä, niin herkästi uskoin ennusteita. Liian herkästi. Pitkän päivän päätteeksi menimme Anun kotipaikkaan saunomaan ja yöpymään.


Sunnuntaina höyrynsulutin viimeisen seinän, olkkarin korkean ikkunaseinän. Sanna ja Anu teippailivat saumoja. Iltapäivällä kiinnitimme vinon yläpohjan kohdalle höyrynsulkumuovit, kun kerran paikalla oli kolmas käsipari auttamassa. Kaksistaan Sannan kanssa työ olisi ollut haastava, mutta Anun avustamana homma onnistui siedettävällä tuskalla. Lopputulos on hyvä. Yläpohjan muovitus jätettiin päistään kiinnittämättä, koska yläpohjaan on vielä päästävä tekemään mm. sähköputkien vetoja. Isot kiitokset Anulle viikonlopun avusta!

Ei kommentteja: