torstai 28. elokuuta 2008

IV- ja sähkötyöt alkoivat

Edellisestä kirjoituksesta on pyörähtänyt pari viikkoa.

Perjantaina 15.8 oli suunnittelupäivä, emmekä menneet tontille töihin. Viikonloppuna 16.-17.8 saatoimme loppuun yläpohjan koteloinnit. Klassikko-Talot toimitti lisää Tuulileijonaa, jotta sitä riittäisi myös jokaisen kattoristikon kylkeen vinon sisäkaton alueella. Termexin asiantuntijoiden mukaan tällainen jokaisen ristikonvälin "osastointi" tuottaa parhaimman lopputuloksen yläpohjan puhallusvillan asennuksessa. Toivottavasti näin on, sillä tuo Tuulileijonan työstäminen on todella ikävää puuhaa. Kokeilin erilaisia työstömenetelmiä, mutta käsisirkkeli oli lopulta toimivin. Kuviosaha tuottaa vähemmän sotkua, mutta jälki ei ole yhtä hyvä kuin käsisirkkelillä. Käsisirkkelillä leikatessa teräsuojus menee tukkoon ja konetta on "nuohottava" jokaisen leikkauksen jälkeen. Villapuukko tuottaa kohtuullisen siistiä jälkeä, eikä tuota jäystettä, mutta on työläs. Itse asennus noinkin hankalaan kohtaan (parhaimmillaan n. 6,5 m korkeuteen) ei yllättäen ollut hankalaa - ainoa haitta oli Tuulileijona-pölyn kulkeutuminen silmiin, sieraimiin ja suuhun. Edellämainitun lisäksi viikonloppuna asennettiin paikoilleen jälkitoimituksena tullut välipohjan palkki. Palkin asennuksen jälkeen yläkerran kylppärin kohdalle voitiin leikata vanerilevytys paikoilleen ja latoa harvalaudoitus valmiiksi. Viikonlopun aikana myös vaakakoolausta viimeisteltiin nurkkien osalta.

Viikon 34 arkipäivinä tontilla eivät varsinaiset rakennustyöt juuri edenneet, mutta asioita edistetiin muulla tavoin. Maanantaina ja tiistaina 18.8 ja 19.8 kävimme työmaata läpi IV- ja sähköasennuksiin liittyen. Kallen kanssa teimme IV-kanaviston materiaaliluettelon ja Juhanin kanssa kävimme työmaata läpi lopullisen urakkatarjouksen määrittelyä varten. Keskiviikkona saimme sähköurakan detaljit fiilattua kuntoon, ja teimme urakkasopimuksen Juhanin kanssa (Lohjan Aluesähkötyö, Juhani Elg). Päädyimme lopulta putkelliseen asennukseen, vaikka se jonkin verran lisäsikin urakan hintaa tässä aluperinkin alibudjetoidussa työssä. Putkettomalla asennustavalla olisimme myös ylittäneet budjettimme, joten laitoimme putkellisen asennuksen lisähinnan samaan konkurssiin. Oikeastaan valinta tuli sitä kautta, että Juhanilla oli hyvät suosittelijat ja putkellinen asennus on ainoa, jota hän tarjoaa. Kun lattiaan jo vedetyt sähköputket teki eri urakoitsija - silloisessa tilanteessa se potentiaalisin urakoitsijakandidaatti - niin nuo työt laskutetaan nyt sitten tuntityönä. Juhani huomioi jo tehdyt työt oman urakkansa hinnoittelussaan kutakuinkin täysimääräisesti.

Perjantaina 22.8 IV-osat tuotiin tontille. Kalle kantoi tavarat yläkertaan ja minä tein niiden inventoinnin. Pääosin kaikki tarvittava oli saapunut. Valmistelimme IV-kanaviston asennusta siten, että tyhjensimme yläkerran mahdollisimman tyhjäksi. Samalla valmistelimme seuraavan päivän talkoita.

Lauantaina 23.8 oli talkoot. H-hetkellä talkooporukka supistui prosentuaalisesti melko tavalla, kun siskon mies ei saanut flunssaansa taltutettua. Veljen kanssa kuitenkin yritettiin läpiviedä päivälle suunnitellut työt. Ensiksi asensimme kolme ulko-ovea; yläkerran parvekkeiden kaksi ovea sekä kodinhoitohuoneen oven. Näistä aukoista ei ole tarkoitus suuressa määrin liikennöidä, joten homma oli hyvä hoitaa pois, kun paikalla oli enemmän nostajia. Nuo parvekkeiden ovet eivät hurjasti paina, mutta yläkertaan kantamiseen sisältyy naarmujen ja kolhujen riski. Lisäporukalla ovet saatiin vaurioitta paikoilleen. Päivän ohjelmaan kuului lisäksi ilmanvaihdon läpivientien asennus katolle (jäteilma IV-koneelta ja liesituulettimen poisto). Vilpen komponenteilla läpivientien teko oli näppärää. Päivän varsinainen talkoonumero oli kipsilevyjen sisäänkanto. Kannoimme velipojan kanssa 156 EK-kipsilevyä sisään, joka 36,6 kg:n kappalepainolla tarkoittaa noin 5700 kg:n yhteispainoa. Oli siinä kuntoilua. Suurkiitos jälleen raksamme vakiotalkoolaiselle, Arille!

Sunnuntaina 24.8 oli jälleen sateinen päivä, joten jätimme ulkovuorauksen koolauksen jatkamisen tuonnemmaksi. Kun ei oikein sopivampaa tekemistä löydetty, niin asensimme välipohjapalkkien seinustalle tulevat jäykistäjät paikoilleen. Homma oli hidasta, koska jokainen jäykistäjä jouduttiin loveamaan välipohjapalkkien kulmarautakiinnityksen vuoksi. Sanna teki lovetukset ja minä paukuttelin vasaralla, lekalla ja kuminuijalla jäykistäjät paikoilleen. Noin puolet jäykistäjistä sujahtivat melko kivutta paikoilleen, mutta eräät vaativat todella voimallista suostuttelua. Edellisen päivän kipsilevyrahtaamisen jälkeen tuossa oli aivan sopiva päiväohjelma.

Maanantaina 25.8 Kalle sai IV-kanaviston rakentelun hyvälle alulle. Minä tein IV-koneelle sabluunan, jotta kanaviston liityntä koneelle saadaan kohdilleen. Tiistai 26.8 meni samaa kaavaa noudattaen, tällä kertaa minun roolina oli mm. läpivientireiän poraaminen välipohjan jäykistäjään keittiön poistokanavaa varten. Tiistaina Juhani ja Hannu aloittivat sähköputkien vedot ja tein parille rasialle asennusalustat.

Keskiviikkona 27.8 sähkömiehet saivat pääosan ensimmäisen vaiheen (ulkoseinille tulevat sähkövedot) valmiiksi ala- ja yläkerran osalta. Minä vietin illan tarvikeostoksilla, enkä käynyt raksalla lainkaan. Kalle teki päivällä IV-kanaviston asennusta siltä osin kuin oli mahdollista. Jälkitoimitukseksi mennyt kanavien Armaflex-solukumieriste kun ei vieläkään saapunut tontille, niin koneelta ulkoa tulevaa ja koneelta ulos lähtevää kanavaa ei saatu tehtyä.

Tänään torstaina 28.8 Armaflexin pitäisi olla tontilla ja IV-kanavisto saataneen pääosin valmiiksi. Pari villapakettia jäi uupumaan, joten sitä haen tänään lisää matkalla tontille. Juhanin kanssa käymme illalla läpi muutamia sähköasennuksen detaljia ja tarkoitus olisi aloittaa vaakavillan asennukset sekä kannatinpuiden asennukset (keittiön, khh:n ja välinehuoneen yläkaapit, jakotukkien kiinnitysalustat, IV-koneen kiinnitysalusta, etc.). Tavoite on, että viikonlopun aikana pääosa vaakavilloituksesta saadaan paikoilleen ja jopa höyrynsulkumuovin asennukset hyvälle alulle.

Ei kommentteja: