perjantai 15. elokuuta 2008

Yläpohjan työstämistä

Tämä viikko on mennyt yläpohjaa työstäessä. Maanantai ja tiistai meni vinon katto-osuuden Tuulileijona-levyttämisessä. Levytys tarvitaan, jotta yläpohjaan puhallettavalle puukuitueristeelle (Termex) muodostuu umpinainen kotelo. Kotelo estää eristeen lentämisen taivaan tuuliin.

Keskiviikkona asennettiin talon toisen sivun tuuliohjaimet. Nämä "spoilerit" ovat pahvia ja ne ohjaavat nimensä mukaisesti ilmavirran siten, että se ei pääse työntämään yläpohjan eristettä.

Samassa yhteydessä asennettiin katon ja seinän välisen tuuletusraon peitteeksi Ötökkä-hyönteisverkko (metallia, langan paksuus 0.3 mm, silmäkoko 3 mm). Torstaina hyönteisverkko asennettiin parvekkeiden yläpuolisiin kohtiin, joissa tuuliohjaimia ei tarvita. Koska näissä kohdissa ei ole räystäslaudoitusta, jouduttiin verkon kiinnittämiseksi tekemään pienet "kehykset".

Vinon yläpohjan kotelointi. Vielä on kattoristikoiden kohtiin jäävät raot peittämättä. Levyt kiinnitettiin siten, että kattoristikoihin ammuttiin pystyasentoon 22x50-rimat, jota vasten levy nostettin. Sen jälkeen alapuolelta ammuttiin lappeellaan oleva 22x50-rima reunoille. Kattoristikoiden väli on 850 mm, joten 1200x2700 -kokoisesta levystä paras hyöty saatiin siten, että levystä leikattiin 850x1200 -kokoisia suikaleita. Näitä kuhunkin ristikkoväliin meni 3 kpl. Näiden lisäksi kuhunkin väliin asennettiin 680 mm pitkä levynpätkä, jolla levytys saatiin ulotettua hieman yli ristikon taitekohdan - kohdan, jossa vino katto muuttuu tasakatoksi.

Tuulenohjainpahvit yläpohjan tasaisen osuuden sivustalla. Pahvit kiinnitettiin runsaalla määrällä niittejä ja kiinnitys varmistettiin vielä puurimoilla.

Ei kommentteja: