torstai 7. elokuuta 2008

Hidasta edistymistä

Tällä viikolla työt tontilla eivät ole juuri edenneet. Maanantaina 4.8 pidimme vapaapäivän, kun jäimme odottamaan vastauksia muutamiin rakennesuunnittelun detaljikysymykseen. Vastauksia viivytti Klassikko-Talojen rakennesuunnittelijamme kesäloma. Sattumoisin myöskään vastaavamme ei ollut käytettävissämme, sillä hän on tämän viikon kesälomareissulla Suomen ulkopuolella.

Tiistaina 5.8 päätimme kuitenkin jatkaa hommia. Yritin järkeillä tekemiset niin, että vastaukset avoimiin kysymyksiimme aiheuttaisivat mahdollisimman vähän purkamisia. Ladoimme talon keskiosan harvalaudoituksen siten, että harvalaudoitus ulottuu hieman kylppärin puolelle, seuraavaan välipohjapalkkiin asti. Sitten asensimme paikoilleen saunaosaston välipohjapalkkien keskilinjan jäykisteet. Tämä homma jäi hieman kesken, sillä palkistossa oli sen verran kieroutta, että työ vaati voimallista sovittamista jokaisen jäykistepuun kohdalla. Talja osoittautui tässä hommassa hyväksi apuvälineeksi.

Keskiviikkona 6.8 asensimme loput saunaosaston välipohjan keskilinjan jäykisteet. Sitten asensimme yläkerran ulkoseinien ylimmän vaakakoolauspuun, joka helppona hommana jätettiin varsinaisen koolausurakan ulkopuolelle. Illan viimeisenä hommana asensimme paikoilleen yläkerran päätyseinien yläpaarteen päälle tulevat naulauspuut (joita vasten sisäkaton koolaus asennetaan - päädyssä kun ei tuossa kohden ole kattotuolia, johon koolauksen voisi naulata). Illan ohjelmaan kuului myös Lämpöässän edustajan visiitti. Olli Siljamo Aste Finlandista kävi tutustumassa kohteeseemme paikan päällä ja kertoi tarkemmin Lämpöässän soveltuvuudesta meidän tarpeisiimme. Ollin repertuaariin kuuluu myös Enerventin IV-koneet, joten odotamme nyt innolla, millaisen tarjouksen Olli meille esittää. IV-suunnitelmassamme eräänä, kenties vahvimpana, IV-koneen kandidaattina on Enerventin Pandion-malli. Lämpöässän malleista meitä kiinnostaa V9. Koneeseen integroitu reilu lämminvesivaraaja on tilankäytön kannalta sekä hyvä että huono asia. Pumpulle ja sen apulaitteille varattu tila on pieni, joten erillisen "jääkaappikokoisen" lisävesivaraajan asennus ei tule kyseeseen. No, Lämpöässän V-mallin kanssa sellaista ei tarvita. Toisaalta tuo hulppean kokoinen integroitu varaaja kasvattaa V-mallin leveyttä niin, että sepä ei ihan ongelmitta istukaan pumpulle varattuun tilaan. Koneen leveys on 90 cm. Lattialämmityksen syöttöputket asennettiin 60-senttistä pumppua ajatellen "reilun" matkan päähän nurkasta pumpun oikealle puolelle, mutta ei kuitenkaan riittävän kauas 90-senttiselle koneelle. Lämpöässän V-malli jouduttaisiin asentamaan melko reilusti irti takaseinästä, jotta lattialämmityksen syöttöputket mahtuisivat koneen taakse. Saattaa olla, että tuo on niinsanotusti tekemätön paikka. Tämä olisi sangen ikävä juttu, sillä lattialämmityksen syöttöputkia olisi helposti voinut viedä hieman kauemmaksi nurkasta. Nyt niiden siirtäminen vaatisi jo piikkaamista.

Tänään torstaina 7.8 saimme rakennesuunnittelijamme vastaukset kysymyksiimme. Janne ahkeroi kysymystemme parissa lomareissullaan, jonne kaukaa viisaana (?) oli ottanut työasemansa mukaan. Paljastui, että rakennesuunnitelmasta oli jäänyt pois yksi välipohjapalkki, joka tarvitaan kylppärin eteläseinän alle. Lisäksi saimme tarkennuksia vinon yläpohjan puhallusvillaa varten tehtävään kotelointiin ja muiden yläpohjan kohtien tuulenohjainpahvin asennukseen. Onneksi emme vielä olleet näitä töitä tehneet, sillä muuten homma olisi mennyt uusiksi. Nyt odottelemme puuttuvaa välipohjapalkkia ennen kuin jatkamme välipohjan työstämisellä. Sen asentaminen ei pitäisi aiheuttaa kovin suuria taka-askeleita; mielestäni vain yksi ruokailutilan päällä oleva välipohjan jäykistepuu on irroitettava (ja tietysti tuo toissapäivänä ladottu harvalaudoitus joudutaan lyhentämään muutaman sentin). Pääsemme kuitenkin etenemään yläpohjan vinon osuuden koteloinnilla sekä tuulenohjainpahvien asennuksella. Ja jahka sähköt on vedetty ulkoseinille, pääsemme etenemään ulkoseinien villoituksen, höyrynsulun ja levytyksen kanssa.

Tänään emme tee töitä tontilla muiden menojen vuoksi. Lisäksi tälle illalle on ohjelmoitu sähkösuunnitelman lopullisen version läpikäynti. Huomennakaan ei Bex pauku, sillä juhlimme Sannan serkun häitä. Viikonloppuna (la, su) on tarkoitus ottaa työn alle yläpohjan koteloinnit sekä lyödä vaakakoolauksen viimeistelyt (nurkkapuut). Ensi viikolla tarkoitus on edistää töitä täysipäiväisesti, sillä silloin on palkkatöistä lomaviikko. Se viimeinen sitä lajia.

Ei kommentteja: