Pystyvilloitus saatiin päätökseen maanantaina 28.7. Kokonaisuudessaan tuo työvaihe vei siis melko tarkkaan yhden kalenteriviikon. Väliin osui kaksi päivää, jolloin näitä hommia ei edistetty, mutta silti villoituksen vaatima työmäärä oli aavistuksen suurempi kuin olin arvioinut. Pääosan villoituksesta teki Sanna, koska työvaihe osui (osutettiin?) viikolle, jolloin minulla ei ollut kesälomaa.
Torstaina 24.7 saatiin alakerran loput pystyvillat paikoilleen, lukuunottamatta olohuoneen pohjoispuolen korkeaa seinää. Olohuoneen länsipuolen korkea seinä villoitettiin isoja A-tikkaita käyttäen, sillä suurten ikkunoiden vuoksi työtä ei ollut kovin paljon.
Perjantaina 25.7 töissä pidettiin taukoa. Sanna oli ystävättärensä häissä ja minä tein suunnitteluhommia. Launtaina 26.7 Sanna teki yksinään pitkän päivän ja sai yläkerran villoituksen hyvälle alulle. Yläkerrassa villoittaminen oli nopeampaa, sillä runkopuiden väli on siellä pääosin villoitusystävällinen.
Sunnuntaina 27.7 rakensin olohuoneeseen telineen, jolta yltää tekemään korkean tilan töitä. Telineen työtaso on kooltaan 1600 x 3500, joten siinä on hyvät tilat kahdelle. Harkitsin pyörien asentamista pystypilareiden alle, mutta päädyin hallitunkkiratkaisuun. Telineen siirtely tapahtuu hallitunkin avulla. Sunnuntaina teline osoitti käyttökelpoisuutensa, kun sain sitä käyttäen pystyvillat paikoilleen olohuoneen korkealle pohjoisseinälle. Sanna eteni yläkerran villoituksen kanssa niin, että maanantaille jäi enää muutama seinämetri sekä eteläpäädyn vaatehuoneen kulmaus.
Maanantaina 29.7 saimme loput pystyvillat asennettua. Tiistaina 30.7 Petri (vastaavamme) kävi toteamassa työn laadun kelvolliseksi ja opastamassa ristirungon koolauksen teossa. Ennen koolauksen aloittamista teimme useamman tunnin kestäneen suursiivouksen. Lajittelimme villojen suikaleet ja palat eri kasoihin ja pakkasimme ne nyyteiksi villapaalien pakkausmuoveja käyttäen. Sen jälkeen harjasimme työmaan siistiksi, kannoimme koolaustavaraa (48x48 rimaa) sisään ja aloitimme koolauksen. Niin, ja tietysti koolauspuut piti ensin kaivaa esiin puutavaraläjästä, jossa ne olivat alimpana. Ensimmäisenä iltana saimme paikoilleen saunaosaston parin seinän vaakakoolaukset. Bex toimi ok, mutta kompurasta täytyi tiristää viimeiset tehot, jotta käyntisyklin viimeiset naulat upposivat loppuun asti. Erillinen alapaineen säätö parantaisi kompuran käytettävyyttä huomattavasti. Tehoja kyllä riittää, mutta kompura päästää paineen laskemaan hieman liian alas ennen käynnistymistään.
Keskiviikkona 30.7 Aaltonen kävi asentamassa hanakulmat. Koolaus eteni siten, että saunaosaston jälkeen jatkoimme WC:n ja alakerran työhuoneen ulkoseinillä. Ruokailutilan ja keittiön siirsimme tuonnemmaksi, sillä meillä oli vielä pohdinnassa se, miten ratkaistaan höyrynsulun asennus sähkörasioiden kohdalla. Lopulta päädyimme "perinteiseen" ratkaisuun, jossa siis höyrynsulku puhkaistaan rasioiden kohdalla. Muut kaksi vaihtoehtoa olisivat olleet a) höyrynsulun kuljettaminen pysty- ja vaakavillojen välissä sähkörasioiden korkeuteen asti (ylimääräinen vaakapuu noin 250 mm korkeuteen) tai b) rasioiden survominen höyrynsulun ja kipsilevyn väliin (mahdollisesti vaakavillaa hieman ohentaen rasioiden takaa).
Torstaina 31.7 saimme vaakakoolaukset paikoilleen pääsisäänkäynnin ja teknisen tilan (eli "välinehuoneen") seinille sekä olohuoneeseen. Olohuoneen kohdalla omatekoinen rakennustelineemme osoitti jälleen käyttökelpoisuutensa, sen päältä olkkarin korkean pohjoisseinän työstäminen sujui aivan yhtä vaivattomasti kuin alakerran seinien.
Perjantaina 1.8 koolasimme ruokailutilan ja keittiön, jonka jälkeen työ jatkui yläkerrassa. Koolaus saatiin yläkerrassa pohjoispäädystä pitkän itäseinän puoleenväliin, eli koolattua tuli päämakuuhuone, kylppäri ja yläkerran pienempi makkari. Välipohjan harvalaudoitus ulottuu runkoon asti (alimman koolauspuun alle), joten se oli asennettava paikoilleen sitä mukaa kuin koolaus eteni. Lopullisesti emme harvalautoja naulanneet paikoilleen, vain parilla naulalla kustakin päästä. Ennen lopullista naulausta on välipohjapalkkien jäykisteet kiinnitettävä paikoilleen. Ja talon keskiosassa, jossa välipohjapalkisto on ulkoseinään nähden poikittain, emme tehneet harvalaudoitusta lainkaan, vaan asensimme ainoastaan reunaan yhden seinän suuntaisen laudan, jotta alin seinän koolausrima saatiin oikeaan korkoonsa.
Lauantaina 2.8 saimme loput vaakakoolaukset paikoilleen. Eteläosan harvalaudoituksen asentelu sisältyi päivän ohjelmaan. Aivan valmis ei seinien koolaus kuitenkaan ole. Vielä puuttuvat nurkissa tarvittavat gyproc-levyjen ruuvausalustat sekä yläkerran ylin koolauspuu. Näiden lisäksi täytyy seinille asentaa kakkosnelosta tai vastaavaa keittiökaapistojen etc. kohdalle.
Sunnuntaina pääsimme raksalle vasta alkuiltapäivästä. Otimme työn alle talon keskiosan harvalaudoituksen latomisen, sillä totesimme, että se on selkeintä saada lopulliseen muotoonsa mahdollisimman pian. Talon pystytysryhmä kantoi 2. kerrokseen kiitettävät määrän lautaa kulkualustaksi omaa asennustyötään helpottamaan. Meidän hommaksi jäi lautojen pätkiminen oikeaan mittaansa ja latominen oikeaan jakoon. Kohtaan, jossa välipohjapalkisto kulkee seinään nähden poikittain (ja harvalaudoitus ulkoseinän suuntaisena), sijoittuu myös yläkerran kylppäri. Tuossa kohtaa harvalaudoitus katkeaa ja kylppärin kohdalle asennetaan pontattu vaneri. Harvalaudoituksen latominen tyssäsi alkuunsa, kun mittaukset osoittivat, että harvalaudoituksen ja vanerin liitoskohta ei osu välipohjapalkin päälle. Mikäli vanerin ja harvalaudoituksen liitoskohta tehtäisiin rakennekuvien mukaan juuri kylppärin seinien rungon ulkoreunan kohdalle, jäisi harvalaudoituksen päät ”roikkumaan tyhjän päällä” n. 500 mm kylppärin etelänpuoleisella seinällä. Pohjois- ja itäseinällä ongelmaa ei ole, sillä ne ovat välipohjapalkistoon nähden kohtisuorassa. Eteläseinä on välipohjapalkiston kanssa samansuuntainen.
Jätimme harvalaudoituksen probleeman hautumaan ja päädyimme asentamaan välipohjan jäykisteet paikoilleen. Siinäkin oli ihan kivasti tekemistä sunnuntain muutamaksi tunniksi. Taikka, kyllä se itse asentaminen sujui suht ripeästi, mutta ensin piti ihmetellä lieviä mittaheittoja. Talon keskiosan välipohjapalkisto on jäykisteiden kohdalla 10 mm kapeampi kuin seinustalla. Syy näyttäisi olevan se, että jälkitoimituksena tuodut 4-5 eteläpäädyn välipohjapalkkia ovat tuon 10 mm liian pitkiä, jolloin ne painavat talon etelä- ja keskiosan jakavan palkin hieman kaarelle. Mittasin kyseisen palkin alla olevan väliseinän sijainnin ja totesin sen olevan millilleen paikoillaan ja pystysuorassa. Totesin mittailujen ja pohdiskelujen jälkeen, että välipohjapalkkien noin lievästä kaarevuudesta ei ole haittaa rakenteellisesti taikka tulevien töiden kannalta, joten asensimme lopulta jäykisteet paikoilleen. Naulapyssy oli tuossa homassa aivan ehdoton, vasaralla ei yksinkertaisesti olisi mahtunut naulaamaan jäykisteitä paikoilleen. Saunaosaston jäykisteet jäivät vielä asentamatta, samoin kuin kaikki palkkien ”juureen” eli seinän vierelle tulevat jäykisteet.
Kahden viime viikon saldo: pystyvilloitukset ja ristirungon vaakakoolaukset. Lisäksi tuli tehtyä lattian hiontaa, korkean tilan telineen rakentamista sekä välipohjan harvalaudoitusta ja jäykistystä. Tyytyväinen täytyy olla, kun itse osallistuin ensimmäisen viikon aikana töihin vain iltaisin. Seuraavaksi tarve olisi saada sähkökaapeloinnit paikalleen ulkoseinien osalta. Sen jälkeen voikin asentaa höyrynsulun ja aloittaa levytykset.
Pyrin saamaan kuvia näkyviin lähiaikoina. Jostain syystä kuvatiedostojen up-lataaminen katkoo tietoliikenneyhteyttämme (Soneran ADSL-liittymä + Zyxell modeemi), joten se on hieman hermoja raastavaa puuhaa. Lisäksi kuvien näkyville tuonti edellyttää a) esitettävien kuvien valitsemisen satojen otosten joukosta ja b) kuvankäsittelyn vähintäänkin pikselimäärän pienennyksen osalta.
maanantai 4. elokuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti