lauantai 5. heinäkuuta 2008

Lattian valmistelua

Taas on vierähtänyt useita päiviä edellisestä raportista. Syy hiljaisuuteen on kuitenkin hyvä - tontilla on tehty pitkää päivää.

Lomaviikko päivätöistä mahdollisti seuraavan osaprojektin työstämistä täydellä teholla. Homman nimi oli lattian sekä siihen liittyvien osuuksien (viemäröinti, radonjärjestelmä, käyttövesiputkistot) rakentaminen. Ari (velipoika) tuli työmaalle viikoksi "orjaksi", joten uskalsin asettaa tavoitteeksi styroksivalmiin lattiapinnan viikon loppuun mennessä.

Homma lähti liikkeelle jo perjantaina 26.6, kun Seppo kaivoi sepeliin suurimman osan viemäreistä. Jo tässä vaiheessa hartaudella tasoitettu pohja alkoi näyttämään sotatantereelta. Lauantaina 28.6 juhlimme siskon häitä sekä Sanni Ilonan kastetta. Sunnuntaina kaivoin radonputkistolle uran, ja asensimme velipojan kanssa putkiston paikoilleen. Kaivaminen oli hankalaa, sillä sepelikasoja alkoi olemaan jo siinä määrin, että tavaraa sortui juuri kaivettuihin uriin väkisinkin. Selvää oli se, että sepeliä on liikaa, sillä putkistojen syrjäyttämää tilavuutta ei edes yritetty huomioida täyttövaiheessa. Emme kuitenkaan alkaneet kärräämään tavaraa ulos tuossa vaiheessa, vaan päätimme odottaa tasoitusvaiheeseen, jolloin näkisimme ylimääräisen aineksen määrän. Kantavien väliseinien kohdalla radonputkistolle piti tehdä läpiviennit ja viemärien risteyskohdissa kaivantoa piti syventää. Radonputkiston asentamisen jälkeen alakerta olisi kelvannut sotaelokuvien kulisseiksi.

Maanantaina mittailin saunaosaston väliseinien paikat ja merkitsin ne laudoilla. Aloitin radonputkien peittelyn polkemalla sepeliä putkien sivuille. Seppo asensi viimeiset viemäriputkiston osuudet. Petri kävi tarkistamassa putkiasennukset ja totesi asiallisiksi. Kaupungin tekninen rakennusvalvonta kävi puolenpäivän jälkeen suorittamassa virallisen tarkastuksen viemäreiden osalta, jonka jälkeen koko komeus oli lupa tasoittaa. Ari ja minä tartuimme lapioon ja Seppo alkoi asentelemaan kylmävesiputkia sepeliin Jounin avustamana. Iltaan mennessä alakerta alkoi jälleen näyttämään normaalimmalta. Karkean lapiotasoittelun jälkeen vetelimme pinnan vaateriin paksulla hirrellä, jota pyörittelimme auton tuulilasipyyhkijöitä matkivalla liikkeellä. Olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön muodostama avoin alue tasoittui helpohkosti tällä menetelmällä. Saunaosastossa tasoittaminen oli huomattavasti hankalampaa lukuisten viemäri- ja käyttövesiputkien vuoksi. Maanantaina rakennuksen sisältä poistettiin noin 15-20 kottikärryllistä sepeliä.

Tiistaina haimme uretaanivaahtoa ja 50-millistä polyuretaanilevyä. Leikkasimme levyistä 245-millistä soiroa, jonka asensimme sokkelin ylintä harkkoa vasten. Sitä ennen tasoitin mattoveitsellä aluspuun ja harkon välisen sokkelikaistan ja solukumieristeen. Polyuretaanisoiron ja alajuoksun väliin jätettiin uretaanipillin mentävä rako, joka mahdollisti soiron kiinnittämisen uretaanivaahdolla. Rakensimme miesvoimalla toimivan tiivistäjän, jolla Ari tamppasi karkeatasatut alueet. Jotkut tekevät lopullisen tiivistyksen koneellisesti, mutta tällöin on olemassa riski viemäriputkien rikkotumisesta. Illalla aloitimme styroksien asentamisen; ensin kaivoimme takan vahvistetun laatan 100 mm syvennyksen, johon ladoimme kaksi kerrosta 50-millistä lattiastyroksia. Tuon pienen pläntin tasaaminen lopulliseen korkoonsa kesti useita tunteja ja viikolle asetettu tavoite alkoi tuntumaan utopistiselta. Työ kuitenkin nopeutui, kun kehitimme työmenetelmiämme ja kun pääsimme työstämään suurempia alueita. Rakensimme pari erikokoista lanaa, jotka helpottivat työtä. Illan päätteeksi ladoimme osan olohuoneen styrokseista.

Keskiviikkona kokoonpanoomme liittyi Sannan isä Pekka. Pekka ja Ari ryhtyivät kaivamaan saunaosaston ei-kantavien väliseinien vahvistusta (50 mm), johon asensivat styroksin. Sen jälkeen he latoivat ensimmäisen varsinaisen styrox-kerroksen. Iltapäivällä Pekka ja Ari siirtyivät talon eteläpuolelle ja latoivat styroksit vessaan, työhuoneeseen, tuulikaappiin ja välinehuoneeseen. Minä työstin olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön muodostamaa suurta tilaa, joka vaati hyvin vähän loveamisia taikka leikkauksia. Tässä vaiheessa ylimääräinen sepeli joututtiin kantamaan ulos ämpäreillä.

Torstaina lämminvesiputket "kairattiin" alimman styrox-levyn yläpintaan. Lämminvesijohtojen suojaputkien asennuksen jälkeen styroksien asennus saattoi jatkua samalla, kun itse käyttövesiputket sujautettiin suojaputkiin. Kun Kirsi tuli hakemaan Pekan pois alkuillasta, oli kaikki kolme styrox-kerrosta paikallaan muualla paitsi vessassa, eteisessä, tuulikaapissa ja välinehuoneessa. Teimme Arin kanssa vielä muutaman tunnin hommia, jonka jälkeen styrokseja puuttui enää välinehuoneesta ja eteisestä.

Koska viikolle asetettu tavoite oli lähes saavutettu, otimme perjantaina rennommin. Heräsimme ilman herätyskelloa ja kiersimme rautakauppoja muutaman tunnin. Hankittua tuli mm. kompressori ja 3-osaiset alumiinitikkaat sekä timpurin työhousut. Tontille ehdimme vasta iltapäivällä. Kiskoimme kompressorin yläkertaan (painoa 50 kg), suoritimme käyttöönoton asennukset ja koekäytimme sen. Hieno peli. Tarkoitus on hankkia riittävästi ilmaletkua, jotta kompressoria ei tarvitse siirrellä. Tämän taktiikan apinoin pystytysryhmältä, jolla kompura jurnutti heidän pakettiautossaan. Pienempi kompura olisi helpompi käsitellä ja varmasti riittävä naulainkäytössä, mutta halusin kerralla laitteen, jossa riittää kapasiteettia muihinkin ilmakäyttöisiin työkaluihin (rakentamisen jälkeenkin). Varsinaisia töitä emme hirveästi tehneet. Helteinen päivä teki työskentelystä raskasta, kun pohjalla oli muutama 14-tuntinen työpäivä ja liian vähiin jääneet yöunet. Leikkasin uretaanivaahtopurseet ja Ari leikkasi väliseinien alla pilkottavan ylimääräisen bitumikaistan. Asensimme styrokseja niin, että vain muutama pala jäi uupumaan. Sitten harjasimme kaikki styrox-rähmäleet pois ja siistittiin työmaa.

Lauantaiaamuna "orjamme" lähti kotimatkalle. Erittäin suuret kiitokset Arille isosta työpanoksesta ja positiivisesta asenteesta! Sanna ja minä menimme tontille vasta puolenpäivän aikoihin. Leikkasin uretaanipurseita ja asensin viimeiset miljoona lovetusta vaatineet styroksipalat. Lopuksi vaahdotin viimeisiin rakoihin pari pulloa uretaania. Sanna tasasi kivijalan viereen kärrätyt sepelit ja siivoili ylijäämäpalat styroksileikkaamona toimineelta terassilta.

Seuraavaksi styroksien päälle vedetään putkitukset sähköjohdoille. Tämän jälkeen asennetaan raudoitusverkko ja sen päälle lattialämmitysputkisto. Lisäksi on asennettava valun reunanauha sekä höyrynsulkumuovisuikale lattian ja ulkoseinän liitokseen. Lattialämmitys tulee Nereukselta ja sen asentaa Arto Nurmi Vihdin Ekolämmöstä. Lattiavalun tavoiteaikataulu on tiistai 15.7.

Ei kommentteja: