tiistai 22. heinäkuuta 2008

Lattia valettu

Lattia valettiin torstaina 17.7.2008. Homma alkoi kello 04 herätyksellä ja päättyi illalla kello 19 oviaukkojen sinetöinnillä. Vaikka päivä oli pitkä, oli se meille lopuksi melko helppo. Pääosassa olivat lattiakonkarit Jarmo ja Rolf sekä Ruduksen todella ammattimainen pumppuauton kuljettaja.

Aamun valmisteluihin kuuluivat mm. korvapuustien leivonta, sillä halusimme varmistaa hyväntuulisen talkooporukan tässä kriittisessä työvaiheessa. Lisäksi ohjelmaan kuului raksapakun re-organisointi, koska matkamme tulisi jatkumaan suoraan tontilta viikonlopun viettoon Vaasaan. Vaasasta pakun kyydissä tulisi matkustamaan moottoripyörämme, joten vain välttämätön kalusto sai jäädä kyytiin.

Tontille saavuimme klo 6.30. Tarkistin vielä kertaalleen laserilla kaivojen korot ja laitoimme kahvia tulemaan. Sitten aloin hajauttamaan työkaluja ja tarvikkeita yläkerran ja Sannan auton takaluukun välillä. Seitsemän nurkilla Jarmo ja Rolf saapuivat paikalle ja heti perään alkoi kuulumaan pumppuauton jyrinä. Homma lähti ripeästi liikkeelle kadulta katsottuna kauimmaisesta nurkasta (saunasta). Muutaman minuutin pumppauksen jälkeen letku meni tukkoon ja välittömästi tukoksen (lapsen nyrkin kokoinen kivi) poistamisen jälkeen kuran syöttö katkesi jälleen. Pumppuauton minuuttitaksa on kova, joten päivästä uhkasi tulla todella kallis. Onneksi tukoksia ei enää tuon jälkeen sattunut, vaan betonia päästiin valuttamaan haluttuun tahtiin. Noin tunnin kuluttua paikalle kurvasi toinen betoniauto, josta hihnalla syötettiin 6 m3 kuraa pumppuautoon. Reilun parin tunnin kuluttua pumppuauto poistui paikalta. Myös Jarmo ja Rolf pitivät reilun tunnin tauon, jonka jälkeen aloittivat hiertämisen ja sliippaamisen. Pelkän tasoituksen jälkeen hyvän näköinen pinta muuttui kerrassaan uskomattoman sileäksi. Muutos raudoitusverkon ja vihreän putkiston peittämästä styrox-lattiasta tasaisen harmaaksi lattiapinnaksi oli vaikuttava. Ison uurastuksen jälkeen oli helpotus saada kaikki lattian alla oleva roina piiloon. Out of sight, out of mind.

Viimeisten sliippausten jälkeen odotimme reilu pari tuntia, jonka jälkeen levitimme valun suojaksi rakennusmuovia. Kelpuutimme tähän hommaan kertaalleen vastaavassa tehtävässä palvelleet muovit (ulkolattioiden valussa käytetyt), koska käyttämätön tavara ei olisi riittänyt koko alalle. Lopuksi rapsutimme vähäiset roiskeet ja purseet pois ja naulasimme oviaukkojen peittoon muovit estämään elukoiden sisäänpääsyn. Illalla lämmitimme rantasaunan, saunoimme, uimme, ja juhlimme sen, minkä jaksoimme. Pitkä päivä rajasi juhlinnan pienimuotoiseksi, mutta jatkoimme tämän merkittävän etapin juhlistamista viikonloppuvapaalla Pohjanmaalle.

Paikalle tuodusta 12 m3:stä pumppuauton säiliöön jäi arviolta 300 litraa. Valun koko on melko tasan 100 m2. Takan vahvistus sekä pesuhuoneen kiviseinien vahvistukset huomioiden valun keskimääräinen paksuus on laskentatavasta riippuen 109,8 - 113,0 mm. Kun vielä huomioidaan lattialämmitysputkiston ja raudoituksen syrjäyttämä tilavuus, noussee keskimääräinen valun paksuus laskennallisesti lähelle 12 cm:ä. Kymmentä senttiä tavoiteltiin ja mittauksiemme mukaan melko lähelle päästiinkin lattiaeristeiden asennuksessa. Tasan 100 mm valulla betonin menekki olisi kuitenkin ollut vain 10,4 ... 10,5 m3 miinus putkiston ja raudoituksen syrjäyttämä tilavuus. Luulen, että totuus on jossain tuossa välissä eli että valun keskimääräinen paksuus on noin 11 cm ja että tontillemme jäi maksimissaan 11 m3 betonia. Maksan kuitenkin Ruduksen laskun kitisemättä, sillä eipä tuo yksi kuutio betonia kokonaisuudessa aivan hirveän suurta roolia näyttele. Vaikka olikin sitä rapid-mallia, joka maksaa 15 euroa enemmän kuutiolta.

Suuret kiitokset Jarmolle ja Rolfille hienosta työstä!

Kuvia tulossa myöhemmin.

Ei kommentteja: