tiistai 10. kesäkuuta 2008

Sateet alkoivat...

... mutta ei se haittaa! Eilen saimme talon säältä suojaan eli aluskatteen paikoilleen. Ja eikös vain heti seuraavana päivänä tullutkin sade, joka mahdollisti aluskatteen sateenpitävyyden testaamisen tuoreeltaan. Aluskate hoitaa hommansa, kuten kuuluukin.

Kattotuolien nostamisesta "säältä suojaan" -statukseen kului siis noin viikko. Toki sateen suojaan olisi halutessaan päässyt nopeamminkin, mutta työnjärjestystä ohjasi mm. telineiden siirtojen minimointi. Joka päivä ihmettelin, kuinka pitkään poutaa vielä kestää ja harmittelin jo etukäteen sitä, että sade vielä kalkkiviivoilla ehtii kastella paikat. Jälkikäteen äimistelen sitä, miten sää on projektissamme totellut saman kapellimestarin tahtipuikkoa kuin me muutkin.

Viime maanantaina kattotuolit siis nostettiin paikoilleen. Illalla kävin sutimassa puunsuojaa kattotuolien päihin. Lounaispuolen sivustalla oli asennusryhmän telineet pystyssä, mikä helpotti hommaa. Koillissivustalla homma piti hoitaa "sisäkautta", nousemalla välipohjan harvalaudoituksen päälle tikkailla ja sutimalla puunsuojaa yläjuoksun päällä roikkuen. Hommaan ei mennyt montaa tuntia ja suuri osa ajasta meni talon lopullisen profiilin ihmettelyyn. Ihailuun, suoraan sanottuna. Illalla kotiin ajaessa valitsin raksa-pakun soittimeen lempilevyni ja volyymiksi asetin "riittävän". Fiilis oli erinomainen.

Seuraava päivä meni tuulisiteiden laittamisessa ja yläkerran lounaispuolen tuulensuojalevytyksessä. Illalla kävimme maalaamassa edellisenä iltana pohjustetut kattotuolien päät sekä noin puolet räystäslaudoista. Maalaustöitä helpotti poutainen sää, ja maalatut laudat pystyi huoletta jättämään taivasalle kuivumaan tontille levitettyjen puulavojen ja lankkujen päälle.

Keskiviikkona asennusryhmämme asensi lounaispuolen alemman otsalaudan ja räystäslaudat sekä lounaispuolen aluskatteen kattoruoteineen. Nyt puolet talosta oli säältä suojassa. Kaikki asennukset tehtiin maalattua tavaraa käyttäen. Illalla maalasin valmiin räystään toiseen kertaan, millä saimme samalla peittoon naulauskohdat. Pitkäksi venyneessä illassa maalasimme loput räystäslaudat.

Torstaina ja perjantaina asennusryhmä puuhasi lounaispuolen räystään loppuun, myös terassin yläpuolisen sisäänvedon. Telineet purettiin ja pystytettiin toiselle puolelle taloa. Torstaina me jätimme tontin iltavuoron väliin, sillä menimme sairaalaan tapaamaan uutta sukumme jäsentä (siskon tyttövauva). Perjantaina illalla jatkoin lounaispuolen räystään maalauksia: ylempi otsalauta ja muutamia fiksauksia. Hommaa hankaloitti se, että telineet oli jo purettu ja siirretty koillissivustalle. Pitkillä tikkailla homma kuitenkin onnistui, vaikka työasento ei mukavin mahdollinen ollutkaan. Lisäksi käsittelin terassin ja sisäänkäynnin yläpuoliset palkit, pilarit ja poikaset puunsuojalla. Lopuksi keräsimme taas pakun täyteen rakennusjätettä ja kurvasimme Sannan vanhempien luo kartuttamaan juhannuskokkoa. Ja tietysti saunoimme rantasaunassa ja pulahdimme järveen.

Lauantaina tikkaille kipuaminen oli vieläkin vastenmielisempää kuin edellisenä iltana. Nyt hommaa hankaloitti lievä "olo", jonka aiheuttaja lienee ollut noin aamukolmeen kestänyt Jägermaister- ja olutpitoinen keskustelu Sannan isän kanssa. Sain kuitenkin terassin yläpuoliset räystäsrakenteet ja vaakapalkit maalattua ja jälki oli hyvää. Sanna maalasi muutaman otsalaudan "pers'puolelta", sillä alemman otsalaudan sisäpuoli jää puoliksi näkyviin. Paikallaan näiden maalaaminen oli erityisen ikävää, joten päätimme välttyä tältä talon koillispuolella. Lisäksi Sanna maalasi parvekkeiden runkopalkkeja ja pohjoiskuistin kattopalkit.

Sunnuntaina Sanna maalaili irtopalkkien toisen kerroksen. Minä ja vastaavamme teimme alustavan runkotarkastuksen. Tarkastuksessamme havaitsimme muutamia toimenpiteitä aiheuttavia kohtia, mutta kokonaisuutena asennus on tehty hyvin ja ammattitaidolla.

Eilen maanantaina asennusryhmä asensi koillispuolen aluskatteen ja räystään, johon kävin illalla sutimassa toisen kerroksen. Aluskatteen asennusta ei helpottanut erittäin kovaa puhaltanut puuskittainen tuuli, mutta lopputulos on hyvä. Tuulen rajuudesta kertonee se, että vastapäisen naapurin autotallin päälle kaatui puu. Meidän asennusryhmämme työtä helpotti se, että he työstivät rakennuksen koillispuolta, kun tuuli puhalsi lounaasta.

Paljon siis saatiin aikaan viikon aikana. Tavoitteenamme oli saada katto kerralla valmiiksi, mikä tarkoittaisi yhtä asiaa vähemmän TODO-listalla. Lisämotivaatiota tavoitteellemme toi se, että tällä tavoin pystyimme hyödyntämään asennusryhmän telineitä ja poutasäitä, emmekä joutuneet kärsimään vilttiketjussa koko sitä aikaa, kun asennusryhmä hoiti hommiaan.

Kuvia tulossa myöhemmin!

Ei kommentteja: