sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Muurauksesta täyttöön

Edellisestä viestistä on vierähtänyt aikaa. Noin kaksi viikkoa sitten lauantaina alkoi sokkelin muuraus, joka saatiin valmiiksi viikossa. Jari muurasi ja apumiehinä häärivät vuoroin Sannan isä Pekka, vuoroin minä itse. Sanna ehti tontille harvemmin, mistä syystä kuvia muurauksesta ei ole kuin ensimmäiseltä päivältä (ks. edellinen viesti).

Viikko sitten lauantaina (26.4) veljeni tuli tontille päiväksi töihin, matkallaan Saksasta kotiin. Oli käynyt ostamassa Günterilta moottoripyörän, ja tonttimme sijoittui sopivasti paluureitille. Velipoika sai työkseen asentaa routaeristeet asuinrakennuksen ulkoseiniin. Lisäksi hän hoiti logistisia tehtäviä varsin innovatiivisella tavalla. Minullekin selvisi se, että ei pakettiauton takaluukkua ole tarve pitää kiinni tavaraa kuskatessa - auki ollessaan se mahdollistaa huomattavasti joustavamman tilankäytön.

Itse olin aamupäivän Jarin hanttina ja loppupäivän tein anturan ja sokkelin välistä viistettä. Meillä jäi yksi kokonainen 1000 kg:n säkki muurauslaastia ja pohjallinen toista. Tämä riitti juuri sopivasti anturan viisteytykseen.

Sunnuntaina teimme Sannan kanssa hieman lyhyemmän päivän. Sanna taiteili autotallin anturan viisteytyksen ja minä asensin autotallin seinien styroksit. Mikäli tuossa kohden olisin tarkistanut aikataulun, emme olisi jättäneet päivää niin lyhyeksi. Minulle paljastui hieman viime tipassa se, että hyvin suuri työmäärä "piileskelee" muualla kuin anturamuotin teossa tai muurauksessa. Tässä koko resepti:

- anturamuotti
- anturan valu
- anturamuotin purku
- sokkelin muuraus
- sokkelin sisäpuolinen eristys (styrox)
- anturan ja sokkelin välinen viisteytys
- sokkelin tasoitus oikaisulaastilla
- sokkelin ja anturan kyljen käsittely bitumiliuoksella
- patokaistan hitsaus sokkelin alaosaan
- patolevyn asennus
- salaojien kaivuu + asennus

Maanantaina töiden jälkeen ajelimme tontille ja aloitin asuinrakennuksen sokkelin tasoittamisen. Sanna teki pohjatöitä, rapsuttaen muurauksen purseita pois. Työmäärä yllätti ja käytimme päivänvalon todella tarkasti tuona päivänä - viimeiset neljä metriä oikaisulaastista tuli vedettyä ihan "käsikopelolla".

Sokkelin tasoituksessa käytettiin Serpo 137 oikaisulaastia.

Tiistaina minulla oli lomapäivä ja vietin raksalla koko päivän. Ensimmäisen nelituntisen käytin talon salaojakaivannon tekemiseen ja sain tuossa ajassa kaivettua noin puolet asuinrakennuksen urasta. 16/32 raekoon tiivistettyyn sepeliin lapio uppoaa erittäin vastentahtoisesti. Aurinko paahtoi ja lapiointia tarkeni tehdä paidatta. Jätin loppujen salaojaurien kaivuun torstaille, kun tulossa oli riuskaa talkooväkeä. Iltapäivällä Sanna tuli mukaan raksalle ja hän rälläköi pois anturasta esiinpistävät 4-tuumasiten naulojen kärjet (naulat olivat anturaraudoituksen kannattajina valun aikana). Itse hain sokkelin vesieristyksen tarvikkeita ja aloitimme bitumiliuoksen sivelyn sokkelin alaosaan. Pari tuntia kuivuttuaan bitumiliuos oli valmis vastaanottamaan hitsattavan patokaistan, jota Jykä alkoi asentamaan. Kun saimme Sannan kanssa asuinrakennuksen bitumiliuoksen levitettyä, aloitin autotallin sokkelin tasoittamisen oikaisulaastilla. Myös tiistai meni pitkäksi, mutta pimeys laskeutui sentään vasta kotimatkalla.

Keskiviikkona lähdin töistä hieman aikaisemmin, mutta Wappua juhlistamaan säntäsivät myös moni muu. Normaalisti noin 10 minuutin matka kesti lähes tunnin. Tontilla odottivat kaivuu-urakoitsija ja LVI-asentaja, joiden kanssa halusin käydä läpi asioita ennen perjantain täyttöjä. Vain LVI-asentaja oli enää odottamassa, kun lopulta ehdin tontille. Hetken juteltuamme LVI-asentajan kanssa aloitimme työt. Sanna teki autotallin bitumiliuoksen sivelyn, minä tein asuinrakennuksen patokaistan hitsausta. Talkooväki ilmoitti saapuneensa, joten jouduimme jättämään 0,5 tuntia auringonvaloa käyttämättä ja lopettamaan jo klo 22.

Torstaina tulimme tontille porukalla. Talkooväkeen kuuluivat äiti ja Jorma sekä veljeni Ari. Olin tehnyt listan tehtävistä sekä nimennyt tehtäviin tekijät. Homma lähti hyvin alkuun, mutta paljon jäi tekemättä. Seuraavana aamuna alkaisivat täytöt ja tekemättä jäivät salaojan asennus asuinrakennukseen (ura kyllä pääosin kaivettu), kanaalin asennus talon ja tallin väliin sekä maalämmön keruupiirin putkien varaukset. Lisäksi puolet autotallista jäi ilman sokkelikaistaa, koska tavara loppui kesken.

Äiti ja Jorma asentavat patolevyn ylälistaa.

Perjantaina täytöt kuitenkin lähtivät liikkeelle. Itse täyttöön liittyvien tehtävien lomassa ehdimme hoidella nuo edelliseltä päivältä kesken jääneet hommat.

Täyttöjen loppuvaihetta lauantaina 3.5. Velipojalle tärytin tuli tutuksi täyttöjen aikana.

Tontin koko ja rakennusten sijoittuminen tontille estivät kaiken tarvittavan kiviaineksen tuonnin kerralla. Kun yhtälöön lisätään hieman varovaisempi kaivinkoneen kuljettaja, oli lopputulos se, että täyttöjä ei viikonlopun aikana saatu tehtyä. Materiaali loppui kesken. Pari "laatikkoa" asuinrakennuksesta jäi täyttämättä, samoin suuri osa ulkopuolisista täytöistä.

Suuret kiitokset talkooväelle: Hemulille, Jormalle ja Arille!!!

Ei kommentteja: