torstai 15. toukokuuta 2008

Talon pystytys alkoi

Taas on ollut blogilla hiljaista. Siitä voi päätellä, että kiireitä pidellyt. Tarkoitus on laittaa jossain vaiheessa vinkkikokoelmaa "kollegoille", mutta heti kärkeen voin antaa ensimmäisen: varaa riittävästi aikaa perustusten viimeistelyyn - pienistä puroista ne suuretkin virrat syntyvät ja perustusten viimeistelyyn liittyy useita pieniää puroja. Toki asiaa helpottaa se, jos tietää, mitkä asiat kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä ja mitkä voi siirtää myöhemmäksi. Se vinkeistä tällä kertaa, myöhemmin tulossa kattavampi listaus.

Talon pystytys siis alkoi. Klassikko-Talojen toiminta jatkui tämänkin vaiheen osalta luottamusta herättävänä. Aikataulu piti sekunnilleen - kaaauan sitten sovittu asennusaikataulu realisoitui siten, että sovittuna päivänä 13.5 kello 8.00 paikalla oli asennusryhmä ja paikalle saapui Koskisen tavarantoimitus (kuvia tulossa myöhemmin). Läheskään koko toimitussisältöä ei tuoda ensi vaiheessa, mutta siitä huolimatta tavaran määrä oli pökerryttävä. Asennusryhmä ohjasi tavarat sopiville paikoilleen mahdollisimman kätevän asentamisen mahdollistamiseksi. Kadun edustalle jäi vielä riittävä tila betonipumppuautolle, jonka pitäisi saapua tänään tuomaan terassien ja kuistien betonimassa. Ai niin, edellisenä päivänä (maanantaina 12.5) tontille tuotiin kattoristikot.

Toimituksen purku kesti noin kaksi tuntia. Purkamisen jälkeen mitattiin perustukset, mikä tietysti oli jännä tilanne. Klassikko-Talojen määrittelemä toleranssi on +/- 5 mm ristimittojen ja sokkelin yläpinnan koron suhteen. Tunsin helpotusta ja ylpeyttäkin, kun perustuksemme täytti vaatimukset ja kun asennusryhmä jopa kehui työn laatua.

Ensimmäisten kahden päivän aikana pystyyn nousivat itäinen pitkä seinä alakerran osalta sekä puolet pohjois- ja eteläpäätyjen lyhyistä seinistä (kuvia tulossa myöhemmin). Puutavara näytti laadukkaalta samoin kuin asennuksenkin laatu. Juuri tämän vuoksi halusimme paikalleen rakennettavan talopaketin: pääsee omin silmin toteamaan, mistä talon rakenteet muodostuvat. Helpoin mahdollinen tapa rakentaa tämä ei varmasti ole. Eikä halvinkaan. Vastapäisellä naapurilla kesti noin kaksi päivää saattaa talonsa siihen valmiusasteeseen, jossa meidän pitäisi olla nelisen viikon kuluttua. Elämä on valintoja.

Palaan hieman taaksepäin ajassa ja täytän edellisen viestin ja tämän viestin väliin jäävän aukon. Maanantaina 5.5 tehtiin täyttöjen viimeistelyä. Tontille tuotiin viimeiset 3 kasetillista 5/16-sepeliä, joten yhteensä tätä lajia meni kutakuinkin arvioitu määrä eli täydet 10 kasetillista (n. 400 tonnia). Avovaimon isä Pekka oli apuna asentamassa viimeiset pätkät sadevesiputkistoa ja ulkopuoliset routaeristeet. Päivä oli pitkä ja raskas, mutta olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Suurkiitokset jälleen Pekalle. Ulkopuoliset routaeristeet asennettiin tiiviisti ja tarkoituksenmukaisesti ulospäin kallistuviksi ja päälle laitettiin vielä varmuuden vuoksi rakennusmuovi. Vesa Kunttu hoiti kaivinkonehommat hienosti ja pyyhkäisi ensimmäisen version tontin pintamuodoksi montusta kaivetulla maalla. Lopulliset muodot säädetään myöhemmin, nyt vain varmistettiin se, että pinta viettää sopivasti poispäin rakennuksista ja että tontti on riittävän tasainen mahdollistamaan rakennuspuuhat ja tavaran varastoinnin. Yllätyksekseni talon alta kaivettua maata jäi vielä melko keko; itse olin lähinnä huolissani siitä, riittääkö omasta takaa löytyvä täytemaa tasaamaan tontin. Jonkin verran sitä vielä uppoaa sellaisiin kohtiin, joita nyt ei saatu tasattua (mm. kohtaan, jossa nyt makaavat noin 10 m3 tontilta kaadettuja puita), mutta lienee niin, että kasasta riittää myös naapureille. Selitys arvioitua pienemmälle täytemaan menekille lienee se, että sepeliä on erittäin reilusti yli minimimäärien joka paikassa rakennusten ympärillä.

Tiistaina 6.5 emme menneet tontille lainkaan. Vapaapäivä edellisen päivän ponnistelujen jälkeen. Keskiviikkona menimme tontille, mutta sorruimme näpertelemään hieman toissijaisia juttuja. Sanna harjasi sokkelin yläpinnan puhtaaksi, minä viimeistelin ulkopuoliset täytöt patolevyn ylälistan kanssa tasaan. Tämänkin illan olisi voinut käyttää tehokkaammin ja oleellisimpiin asioihin.

Torstaina 8.5 kärräsin sepeliä terassin ja kahden kuistin pohjaksi. Täyttöjen yhteydessä nämä jäivät hieman vajaiksi, sillä myös nämä "laatikot" täytettiin suurinpirtein tasakorkoon ulkoseinämien routaeristeen yläreunan kanssa. Tarkoitus oli, että näiden ulkolattioiden täyttö tehdään n. 150 mm korkeammaksi ja reunoiltaan 45 asteen kulmassa viistetyiksi. No, eipä tuossa paria tuntia enempää mennyt kottikärryillä kärrätessä. Kärräyksen jälkeen muotoilimme nuo "kakut" ja tiivistimme laudalla tampaten. Sitten ladoimme päälle styroksit kaksinkertaisena (100 mm). EPS Routa -paketteja oli tilattu 28 kpl ja kun nämä viimeiset käyttökohteet saatiin tehtyä yli jäi melko tasan yksi paketti. Aivan, kuten laskin - yhden paketin ekstraa tilasin varmuuden vuoksi.

Perjantaina 9.5 pidimme taas vapaapäivän, koska jälleen kuvittelimme, että homma on hyvällä mallilla maanantaiksi aikataulutettua ulkolattioden valua ja tiistaiksi aikataulutettua talopaketin saapumista ajatellen. Typerää.

Lauantaina 10.5 ajelimme tontille Rautian kautta (tähän liittyy yksi vinkki tulevassa vinkkilistassa). Hain täydennystä harjateräksiin, raudoituksen korokejalkoja sekä juotos- ja kuivabetonia. Tein sokkelin yläpinnan tasoituksen kuivabetonilla. Eli siis ylimmän harkon uran täyttämisen. Tällä varmistetaan lähinnä tiiveys alajuoksun ja sokkelin välillä. Lisäksi täytin pilarit juotosbetonilla, talon kaksi 3-harkkoista ja tallin kaksi 4-harkkoista. Jykä naputteli ulkolattoiden lautamuotit. Illalla tein ensimmäisen ulkolattian, sisääntulon edustan, raudoituksen. Raudoitus on suunniteltu ns. venäläisillä varmuuskertoimilla ja rautaa sai taivutella hurjat määrät. Anturan hakasten vääntelyn jälkeen swingin käyttö kuitenkin sujui jo rutiinilla ja sain omasta mielestäni nuo reunavahvitusten umpihakaset oikein hyvin onnistumaan - kaikki noin 50 kappaletta. 8-millisten umpihakasten sisällä lattian ulkoreunalla kiertää 3 kappaletta 10-millistä harjaterästä ja koko komeuden sinetöi 8x200-millinen teräsverkko. Näissäkin oli rälläköimistä ja pokkaamista. Surraamista (terästen sitomista ns. viiksilangalla) riitti siinä määrin, että vieläkin sormien nivelissä tuntuu. Ja selkä paloi, kun sunnuntaina tein raudoitukset kahdelle muulle lattialle.

Sunnuntaina 11.5 teimme raudoitukset "isolle" terassille ja pohjoiskatoksen lattialle. Lisäksi teimme valumuotit väliseinien 45 mm korotukselle ja kahden pilarin 470 mm korotukselle. En vieläkään oikein ymmärrä tätä rakenneratkaisua, mutta kaipa se on hyvä. Sunnutai meni aika pitkäksi, mutta illalla olimme tyytyväisiä siitä, että saimme kaiken tehtyä, joka tulevien päivien ohjelma edellytti.

Maanantaina 12.5 lattioiden valu jouduttiin perumaan, koska hommaan lupautunut Pekka sairastui. Harmitti. Jälkeenpäin harmitti vielä enemmän, kun pumppuautojen ja tekijöiden saaminen tontille yhtäaikaisesti osoittautui haastavaksi tehtäväksi. (Tänään torstaina 15.5 se on tarkoitus tehdä, mutta en usko ennenkuin näen.) Kismitti niin, etten mennyt tontille ollenkaan. Seuraavaksi koitti tiistaiaamu, josta kerroinkin tämän viestin alussa. Pitkä viikko takana. Myönnän, että piti tarkistaa erinäisistä lähteistä, mitä viikkoon sisältyi. Näköjään rajallista muistiaan on alkanut säännöstelemään siten, että menneet asiat pyyhitään mahdollisimman pian pois, jotta tilaa jää niiden asioiden muistamiselle, jota seuraavaksi täytyy tehdä.

Kuvia tulossa myöhemmin.

Ei kommentteja: