lauantai 13. lokakuuta 2007

Talopaketin tarjouskilpailu päättynyt

Tämä kirjoitus on hieman jälkijättöinen. Talotoimittaja valittiin käytännössä perjantaina 28.9.2007, kun allekirjoitimme valitun talotoimittajan kanssa ns. suunnittelusopimuksen. Suunnittelusopimuksesta ja lopullisesta hankintasopimuksesta lisää seuraavassa kirjoituksessa. Tässä kirjoituksessa on lupaamani lyhyt yhteenveto tarjouskilpailun sadosta.

Kutsu tarjouskilpailuun lähetettiin n. 20 talotoimittajalle. Kutsutut valittiin tuttavapiirin kokemusten ja netistä löytyneen informaation perusteella. Esimerkiksi Suomirakentaa.fi antaa hyvät perustiedot maassamme toimivista talotoimittajista, vaikkakin joukosta puuttuu moni.

Kaavan vaatimukset ja talomme luonnos luonnollisesti rajasivat soveltuvien talotoimittajien joukkoa. Kutsuun vastasivat myöntävästi 15 talotoimittajaa: 7 kpl suurelementtitoimittajaa (Teri-Talot, Herrala, Lappli, Plania, Sami-Talot, Jetta ja Vaajatalot), 4 kpl lämpöhirsitalotoimittajaa (Finnlamelli, Honkatalot, Rantasalmi, Lapponia House), 2 kpl precut-toimittajaa (Kastelli ja Klassikko-Talot), 1 kpl hirsitalovalmistajaa (Vuokatti) sekä yksi kivirakenteisia taloja tarjoava toimittaja (Jämerä). Talotoimittajille lähetettiin PDF-muotoinen dokumentti, jossa esiteltiin
  • hankkeen perustiedot (aikataulu, rakennuspaikan sijainti, tarjouskäsittelyn aikataulu)
  • talon perustiedot (mm. katon muoto, julkisivulle asetetut vaatimukset, energiataloudellisuudelle asetetut perusvaatimukset, alustava perustusratkaisu, alustava lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisu)
  • minimitoimitussisällön määritys (lyhyesti sanottuna: "täydellinen" materiaalitoimitus seinien, välipohjan, yläpohjan ja vesikaton osalta; säältä suojaan asennus ja vesikattoasennus erillisenä "optiona")
  • tarjousasiakirjan muodolle asetetut toiveet; toimitussisällön tarkkuuden ja selkeyden korostaminen, hinta- ja takuutiedot, rakennuttajalta edellytetyt suoritteet, tarjouksen voimassaoloaika, toimitusajankohdan rajoitukset ja hintavaikutukset
  • talotoimittajan valinnan kriteerit selosteineen (kriteerit: taloudellisuus, ratkaisun energiataloudellisuus, laadukkuus, riski, aikataulu)
  • talon luonnospiirrokset (julkisivut, muutama 3D-näkymä sisältä ja ulkoa, läpileikkaus, pohjapiirrokset)
Kutsuun myöntävästi vastanneista 13 talotoimittajaa toimitti tarjouksen (Teri-taloilta ja Jämerältä ei lopulta tullut tarjousta koskaan). Alla lyhyt kuvaus kustakin tarjouksesta:

1. sija: Klassikko-Talot (pre-cut)
Klassikko-Talojen tarjous oli toinen määräaikaan saapuneista tarjouksista. Hyvinkäällä toimipistettään pitävä edustaja Mervi Rantanen erottui myös muutoin selkeästi muista talotoimittajista. Mervi hankki meiltä tarjouksen valmistelussaan tarvitsemiaan lisätietoja, mikä paljasti, että hänelle tarjouksen laatiminen ei ollut pelkkää matematiikkaa, vaan aitoa ratkaisun hakemista tarpeisiimme. Klassikko-Talojen tarjous meni kirkkaasti 2. kierrokselle. Tarjous oli erittäin selkeästi muotoiltu ja se vastasi erittäin hyvin tarjouspyyntöä. Tarjous ei ollut absoluuttisesti edullisin, mutta hintaa ei oltu keinotekoisesti painettu alas sisällöstä tinkimällä. Esimerkiksi tarjoutut ikkunat olivat superselektiivi-ikkunat (selektiivikalvo + argon) ja pyydetyllä värisävyllä varustetut.

Toiselle kierrokselle valituilta toimittajilta (3 kpl) pyydettiin tarjous talousrakennuksesta. Talousrakennusten tarjoukset eivät suuresti vaikuttaneet lopputulokseen, mutta samalla tehtiin vielä viimeiset tarkistukset kokonaistarjouksiin. Klassikko-Talojen tarjous oli lopulta paras, ja heidän kanssaan edettiin suunnittelusopimuksen allekirjoituksella 28.9.2007.

2. sija: Jetta (suurelementti)
Jetta-talojen edustaja lähti kilpailuun mukaan valmiiksi hieman heikommissa asemissa kuin muut. Talotoimittajan miellyttävä ja asiallinen edustaja Matti Antila ilmoitti, että heidän tarjouksensa ei ehdi aivan vaaditussa aikataulussa, eikä heidän toimituksensakaan aivan vaaditussa aikataulussa onnistuisi (lähinnä rakennuslupakuvien toimitusaikataulun suhteen). Jetta-talojen tarjous oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä ja suurelementtiratkaisuista kokonaisuudessaan paras. Tarjouskilpailun kakkossija tuli lopulta sen kautta, että suurelementtiratkaisu olisi vaatinut joitakin kompromisseja julkisivuun sekä sitä kautta, että suurelementtiratkaisussa höyrynsulku on hieman alttiimpi vaurioitumiselle kuin valituksi tulleessa ristirunkorakenteessa, jossa höyrynsulku sijoittuu 50 mm sisäseinän kipsilevyn taakse. Höyrynsulkukysymys oli tietenkin tiedossa jo lähtötilanteessa, ja on täysin hallittavissa, kun huolehtii asumisen aikana siitä, että ei esimerkiksi tauluja ripustellessa puhkaise höyrynsulkua. Sen sijaan julkisivun vaatimat kompromissit olivat hankalampi kysymys, jota kärjisti se, että Matti ei saanut tehtaalta riittävän ripeää tukea ratkaisun hakemiseen. Jetta-talot selkeästi kärsi suunnittelukapasiteetin puutteesta, kuten Matti myönsikin. Suunnitteluosaston ylikuormitus on kuulemma hellittämässä lähitulevaisuudessa, joten suosittelemme asioimista Matin kanssa, mikäli aikataulu ei vaadi suunnitteluosaston panosta juuri tänä syksynä.

3. sija: Kastelli (pre-cut)
Kastellin tarjous oli selkeä ja riittävän hintakilpailukykyinen, jotta sekin selvisi 2. kierrokselle. Toimitussisältö oli kattava, mutta sisälsi vaatimattomampia komponentteja kuin Klassikko-Talojen tarjous. Kastellilta pyydettiin päivitetty tarjous, jossa mm. sisäovet ja ikkunat vaihdettiin tarjouspyyntöä paremmin vastaaviin.

Toisen kierroksen kohdalla Kastelli tuotti pettymyksen. Heidän tarjouksensa talousrakennuksesta oli noin 25% kalliimpi kuin Klassikko-Talojen. Jopa Jetta-talojen tarjous suurelementtinä toimitettavasta talousrakennuksesta oli selkeästi edullisempi kuin Kastellin tarjous pienemmällä asennussisällöllä. Kastellin edustaja Markku Fäldt myönsi, että Kastelli ei talousrakennusten kohdalla useinkaan ole yhtä kilpailukykyinen kuin asuinrakennusten kohdalla, ja tarjosi ratkaisuksi hankintasopimusta, johon sisällytettäisiin ainoastaan talousrakennuksen lupakuvat. Tällä kuviolla Kastellin tarjous säilyi kohtuullisen kilpailukykyisenä, mutta jäi lopulta 3. sijalle mm. energiataloudellisuutensa vuoksi. Ja myönnettävä se on, että tuo talousrakennuksen ylihinta aiheutti lommon ylläpitämäämme mielikuvaan Kastellin reilusta toimintatavasta.

Sijat 4-5:

Suurelementtitoimittajista Plania-talojen ja Sami-talojen tarjoukset olivat lähes samanarvoisia. Plania-talojen tarjous sai hieman paremmat pisteet mm. edustajan aktiivisuuden ansiosta. Eivät päässeet varsinaisesti 2. kierrokselle, mutta pidettiin mukana "varasijoilla".
Sijat 6-7:
Finnlamellin ja Vuokatti-talojen tarjoukset olivat kattavia ja selkeitä. Mikäli kaava olisi pakottanut hirsitaloon, valinta olisi tehty näiden joukosta. Koska kaava kuitenkin salli myös "tavallisen" vaakapaneloidun julkisivun emmekä itse aivan erityisesti hakeneet hirsiratkaisua, eivät Finnlamellin ja Vuokatin tarjoukset menestyneet käyttämällämme pisteytyksellä.
Sija 8:
Herrala-talojen tarjous saatiin parisen viikkoa myöhässä ja he olivat joutuneet nostamaan kätensä pystyyn suurelementtiratkaisun suhteen - he tarjosivat precut-ratkaisua. Ilmeisesti lounaisseinän ikkunaratkaisu oli se, joka esti suurelementtiratkaisun tarjoamisen järkevällä hinnalla. Herralalta toivoimme tarjousta nimenomaan suurelementtiratkaisusta, sillä heidän precut-vaihtoehtonsa oli tarjouskilpailussa mukana omana kilpailijanaan - Klassikko-Talot tulevat nimittäin aivan samalta Koskisen tehtaalta kuin Herralan talot.
Sijat 9-10:
Rantasalmen ekohirsiratkaisu oli lähtökohtaisesti mielenkiintoinen ja toivoin heiltä hintakilpailukykyistä ratkaisua. Tarjous oli kohtalaisen selkeä ja kattava, mutta hinnaltaan lopulta sen verran arvokkaampi, että emme löytäneet hinnalle riittävästi perustetta. Lapponia Housen kohdalla arvio on kutakuinkin sama.
Sija 11:
Vaajatalojen tarjous oli kattava ja selkeä. Hinnaltaankaan se ei näyttänyt pahalta, päinvastoin yllättävän edulliselta suurelementtiratkaisuksi. Selkeästä tarjouksesta paistoi julkisivumateriaalin mittojen puute, josta sitten kysyimmekin tarkennusta. Paljastui, että koska Vaajatalojen valikoimiin ei kuulu 170 mm leveä julkisivulauta, ei julkisivuverhousta oltu sisällytetty tarjoukseen lainkaan. Pisteet siitä, että tarjouspyyntöä oli kunnioitettu. Vähemmän pisteitä siitä, että niinkin oleellinen osa kuin julkisivuverhous oli jätetty pois suurelementtiratkaisun tarjouksesta ilman minkäänlaista erityismainintaa asiasta.
Sijat 12 ja 13:
Viimeiset sijat veivät Honkatalot ja Lappli, ja vieläpä melkoisella erolla muihin nähden.
Honkatalojen myyjän kanssa kävimme noin 1,5 tunnin puhelinkeskustelun tarjouspyyntöömme liittyen. Tätä taustaa vasten tuntuu hämmästyttävältä, että tarjous poikkesi niin valtavasti siitä, mitä tarjouspyynnössämme vähintään kohtuullisen selkeästi vaadittiin. Kun tarjouspyynnössä vaadittiin vähintään 28 x 170 mm julkisivuverhousmateriaalia, Honkatalojen tarjoukseen sisältyi 21 x 120 mm "rimaa". Hämmästyttävää tuo on siksikin, että tämä talotoimittaja pyrkii profiloitumaan ekohirsiratkaisujen toimittajaksi. Vaikka ihan aidoista hirsitaloista siis ei ole kyse, niin jäljitelmäkin on harvinaisen epävakuuttava tarjotulla vaakapaneloinnilla. Kuka tällaisiin tarjouksiin tarttuu?
Lapplin tarjous oli kattava, mutta ylihinnoiteltu. Asiaa pahensi se, että muuten kohtuullisen selkeään tarjousasiakirjaan oli piilotettu kustannuksia, kuten esimerkiksi asentajien majoituskulut ja telinevuokrat. Pahin epäkohta oli kuitenkin se, että asiakirjasta oli hankala sanoa, sisältyikö etusivulla korostetusti printattuun hintalappuun asennustyö vai ei. Kyseessä oli noin 30 000 euron "pommi", joka olisi lauennut hätäisen ostajan silmille. Sulavasti käyttäytynyt myyjä korosti pientä (4000 euron) kaupanteon riskiä, joka ostajan maksettavaksi jää, jos kauppa ostajasta johtuen joudutaan peruuttamaan. Samanaikaisesti tarjouksen poikkeuksellisen lyhyttä voimassaoloaikaa korostettiin, ja pyrittiin saamaan allekirjoitus nopeasti ("-7% alennus, jos päätös heti" on suora lainaus tarjousasiakirjasta). Mainitulla kaupantekotavalla luulisin, että pääosa liikevaihdosta kertyy juuri näitä 4000 euron sanktioita "myydessä" vähemmän harkitseville ostajille. Minimissään tarjous oli selkeän ylihintainen. Myyjän toimintatyyli oli vahvasti ristiriidassa sen tiedon kanssa, mitä Lapplista löysimme eri foorumeilta.

Ei kommentteja: