lauantai 13. lokakuuta 2007

Suunnittelusopimus ja vastaava työnjohtaja/pääsuunnittelija

Talotoimittajien tarjouskilpailu päättyi käytännössä 28.9, kun allekirjoitimme Klassikko-Talojen kanssa suunnittelusopimuksen. Vaikka suunnittelusopimuksella ei sitouduta talotoimittajan valintaan, meidän tapauksessamme valinta tapahtui jo tässä kohdin. Tämä mm. siksi, että talomme luonnossuunnitelmat olivat jo melko tarkalla tasolla.

Suunnittelusopimuksen tavoitteena on saavuttaa yhteisymmärrys talotehtaan ja rakennuttajan välille siitä, mikä tarkkaan ottaen on hankintasopimuksen sisältö. Suunnittelun aikana sen lähtökohtana olevia luonnoksia tarkastellaan kriittisesti. Aikataulullisesti suunnittelusopimuksen tekeminen ei juuri hidasta hanketta, sillä suunnittelusopimuksen puitteissa tehtävä suunnittelutyö jouduttaisiin joka tapauksessa tekemään. Niinpä jokaisen reilun talotoimittajan tulisi pystyä tarjoamaan suunnittelusopimus kohtuullisilla ehdoilla. Klassikko-Talojen kohdalla ehto on sellainen, että mikäli suunnittelu ei johda hankintasopimukseen, ostaja maksaa suunnittelusta kohtuullisen suunnittelutyön kustannuksen. Mikäli puolestaan suunnittelu johtaa talokauppaan, ei ylimääräisiä kustannuksia synny. Tämä oli vain yksi seikka monien joukossa, joka kallisti valintamme Klassikko-Talojen suuntaan. Lisäkannustin oli se, että suunnittelun tekijäksi luvattiin rakennusarkkitehti Keijo Sireni, joka suunnitteli erittäin toimivan talon Hämeenlinnan asuntomessuille (kohde 45 Kaskilinna), mikä noteerattiin mm. työtehoseuran toimesta (katso raportti).

Klassikko-Talojen edustajana hankkeessamme toimii Mervi. Tässä vaiheessa on tietysti hyvin aikaista suositella Klassikko-Taloja kokonaisuudessaan, mutta jo nyt uskallamme suositella Mervin kanssa asioimista, mikäli teillä on edes kohtuullisen jäsennelty mielikuva siitä, millaisen talon haluatte.

Mervi Rantanen
S-Rautamarket
Peltokuumolantie 4
05800 Hyvinkää
050 321 0602






Suunnittelusopimuksella tavoittelimme noin 2 viikon aikataulua rakennusluvan jättämiselle. Tarkoitus oli tuossa ajassa pyöräyttää 2-4 iteraatiota tarpeen mukaan. Kuten tässä vaiheessa jo on tiedossa, aikataulu piti ja jätimme rakennuslupahakemuksen sisään 12.10.2007. Iteraatioita tuli kaikkiaan 4 kpl ja lisäksi lopulliset rakennuslupakuvat sisälsivät vielä viimeiset pari muutosta suhteessa iteraation 4 lopputulokseen.

Talotoimittajan suunnittelusopimuksen allekirjoittamisen jälkeisenä maanantaina teimme sopimuksen myös pääsuunnittelijamme ja vastaavan työnjohtajamme kanssa, tosin vasta suullisen tuossa vaiheessa. Pääsuunnittelijamme ja vastaava työnjohtajamme on Björn (Nalle) Grönberg. Nallella on pitkä kokemus rakennussuunnittelusta ja valvontatehtävistä, hän on tehnyt näitä töitä jo 22 vuotta. Kokemus ei kuitenkaan ole mitään ilman asennetta. Nallella on myös tämä puoli kunnossa, joten suhtaudumme luottavaisesti rakennuttajan luottohenkilömme valintaan. Edellisten tehtävien lisäksi Nallen tehtäväksi sovittiin asemapiirros ja perustuspiirustukset.

Björn (Nalle) Grönberg
Raitatie 6
10360 MUSTIO
+358 44 2719 666







Muiden hankkeen avainhenkilöiden esittelyt seuraavat sitä mukaa, kun valintoja tehdään.

Ei kommentteja: