lauantai 13. lokakuuta 2007

Hankintasopimus, rakennuslupahakemus

Suunnittelusopimuksen puitteissa talomme suunnittelu eteni kahdessa viikossa rakennuslupavalmiuteen. Ensimmäisen version saimme tiistaina 2.10 ja sen pohjalta pidimme Mervin kanssa ideointipalaverin puhelimitse. Samalla tavalla jatkettiin seuraavien versioiden kanssa, kunnes 8.10 saimme lähes lopulliset version 4 kuvat. Jo version 3 kohdalla totesimme, että suunnitelmat ovat jo niin lähellä lopullisia, että Klassikko-Talot voivat laskea uuden tarjouksen muutosten pohjalta. Koska tarkennettu tarjous oli mielestämme "oikein laskettu", allekirjoitimme hankintasopimuksen tiistaina 9.10.2007. Talopaketin toimitusajaksi sovimme viikon 4/2008 eli maanantaina 21.1.2008 alkavan viikon. Toimitusajankohdan valinta oli kompromissiratkaisu, johon vaikutti mm. kokonaisaikatauluvaikutukset ja aikataulumuutosten sanktiot. Klassikko-Taloilta ei vielä ole tullut tilausvahvistusta, joten aikataulu saattaa vielä hieman muuttua.

Katujulkisivupiirroksissa tarvittavat naapuritonttien piirustukset hävisivät postissa matkalla Keijolle Lahteen. Taitaa Postilla olla läpivalaisulaitteet, joilla lähetysten kiireellisyys voidaan todeta. Näitä lähetyksiä sitten viivytetään tai hukataan kokonaan. Tätä on sattunut ennenkin. Kaiken maailman mainoslehtiset löytävät aina perille, mutta tärkeiden ja aikataulukriittisten lähetysten kanssa saa olla kädet kyynärpäitään myöten ristissä. No, tämän hankkeen puitteissa ei enää mikään digitalisoitavissa oleva informaatio kulje Postin välityksellä. Olimme sopineet Lohjan rakennusvalvonnan Taina Saaren kanssa rakennuslupahakemuksemme vastaanottokäsittelyn perjantaiksi 12.10.2007 kello 11.30, ja aikataulu saatiin pidettyä siten, että Mervi toimitti hänelle saapuneet kuvat digitaalisina Keijolle, Keijo teki salamannopeaa työtä katujulkisivun kanssa ja minä ajoin hakemaan kuvat Lahdesta torstai-iltana. Taisi siinä tulostajatkin joutua muutaman minuutin venymään yli normaalin työaikansa.

Lahdesta tullessani koukkasin vielä Hyvinkään kautta noutamassa Merviltä kyltin tontille vietäväksi. Sellainen kun pitää olla paikallaan, kun rakennuslupahakemus jätetään sisään.

Perjantaiaamuna klo 8 suoritin viimeisen naapurin tiedottamisen. Yhteensä tiedotettavia naapureita on neljä ja he kaikki allekirjoittivat tiedottamiskaavakkeen ilman huomautuksia. Olin merkinnyt poikkeamat rakentamistapaohjeeseen nähden, ja jokainen naapuri suhtautui näihin leppoisasti. Suunnitelmammehan on sellainen, että talo on noin 1,2 m korkeampi ja 1 m leveämpi kuin rakentamistapaohjeessa sallittu.

Kello 8.30 olin tonttivirastossa, jossa allekirjoitimme tontin kauppakirjat. Läsnä oli kolme kaupungin virkamiestä sekä minä, joka valtakirjalla varustettuna edustin myös vaimoketta. Kun tontin kauppakirjassa oli kaikkien läsnäolijoiden nimet, menin suoraan oikeustalolle, jossa hoidin lainhuudon ja kiinnitysten vireillepanon. Kello 8.45 tilanne oli se, että olin järjestänyt itselleni noin 1,5 tunnin luppoajan. Näköjään olin karkeasti yliarvioinut viranomaistoimenpiteisiin kuluvan ajan, kun varasin rakennuslupahakemuksen jättämisen klo 11.30:ksi.

No, olihan minulla se kyltin vienti tontille. Ajoin tontille rautakaupan kautta, josta sain kertakäyttölavan. Kun pääsin tontille, ruuvasin kyltin kertakäyttölavaan kiinni ja vein lavan kadunpuoleisinta puuta vasten nojaamaan. Vettä tuli taivaalta oikein kunnolla, ja tontti näytti päästävän veden pois kitsaasti. Onneksi minulla oli saappaat mukana.

Tontilta ajelin tapaamaan Nallea, jolta sain asemapiirroksen "neljänä kappaleena, yksi seläkkein" sekä liittymiskohtailmoituksen. Nalle allekirjoitti vastaavan työnjohtajan ilmoituksen. Nyt oli kaikki paperit kasassa rakennuslupahakemusta varten - tai niin luulin. Tärkeimmät ovat tietysti pääpiirustukset (3 sarjaa), mutta myös muuta dokumenttia tarvitaan melkoinen määrä. Homma onnistui kohtalaisesti Lohjan kaupungin ohjeiden avulla.

Yhden tunnin kulutin Esson kahvilassa kahvia juoden, korvapuustia syöden ja Länsi-Uusimaata lukien. Aloin jo maistella ajatusta siitä, että pian olisin lohjalainen. Totta puhuen, ei tuon lehden kanssa tuntia saa kulumaan, mutta mukanani oli aamun Hesari, jota siirryin kaupungintalolle lueskelemaan. Lopulta kello tuli 11.30, ja menin koputtamaan Taina Saaren ovelle. Hän kävi check-listin avulla papereita läpi tehokkaan oloisesti, ja nippu olikin käyty läpi noin 20 minuutissa. Puutteita oli 2 kpl.
  • Koska ikkunapintaa on yli 15% (seinäpinnasta?), vaatii ympäristöministeriön ohjeistus kompensaatiolaskelmaa, jolla osoitetaan se, miten tällainen energiataloudellinen piittaamattomuus aiotaan hyvittää. Sillä, mikä on ikkunoiden U-arvo, ei ole mitään merkitystä tässä asiayhteydessä. Domus-ikkunoidemme U-arvo on noin 1,1 W/m2K, mikä on noin puolet sellaisen ikkunan U-arvosta, joka vielä täyttää rakennuslain määräykset. Näinpä tuo kompensaatiolaskelmakin olisi tässä tapauksessa mielestäni tarpeellinen vasta, kun ikkunapintaa alkaa olemaan tuplasti eli 30%. No, Mervi lupasi toimittaa tarvittavan dokumentin. Asiaa helpottaa se, että sen voi toimittaa sähköpostitse. Postiahan emme enää käytä.
  • Naapurin suostumus tarvitaan sille, että asuinrakennuksemme sijoitetaan 4 m päähän yhteisestä rajasta. Tässä on nyt tapahtunut jonkinlainen väärinkäsitys (minulle?). 4 m oli se määrä, jonka minulle ilmoitti alueen arkkitehti Mia Ajo aikanaan, kun kävimme läpi alustavaa asemapiirrostani ja keskustelimme alustavasta suunnitelmastani rakennusten sijoittelemiseksi. Tuolloin taisi kuitenkin olla kyse ainoastaan palomääräyksistä, ja tässä taas on kyse naapurin suostumuksesta. No, niin tai näin. Soitin asiasta naapurille, ja hän lupasi laittaa suostumuksensa sähköpostitse Saarelle. Iltapäivällä tuo sähköposti menikin perille, naapuri laittoi minulle kopion.
Rakennusluvan käsittelyaika on 2-4 viikkoa. Toivomme että käsittelyaika jää selkeästi lähemmäksi kahta kuin neljää viikkoa. Perjantai jo vilautti lähestyvää talvea, kun Etelä-Suomen peitti lumi. Kuulemma erittäin harvinainen tilanne, kun lokakuun alkupuolella saadaan lunta Etelä-Suomeen. Mitä nopeammin saamme rakennusluvan, sitä vähemmän on riskiä siitä, että talven tulo muuttaa aikataulujamme. Se, että joutuisimme siirtämään perustusten teko keväälle harmittaisi, sillä tavoiteaikataulun pitämiseen on tähän mennessä panostettu melko tavalla. No, ainakin ensi viikoksi luvattiin taas normaalimpaa lämpötilaa.

Rakennuslupakäsittelyn aikana pyörittelemme peukaloitamme. No, Nalle sentään työstää perustuspiirustuksia, kunhan saa Merviltä perustusten mitoitusohjeet. Ja itse käyn raivaamassa elinkelvottomat ja rakennusten/rakentamisen tiellä olevat puut pois tontilta. Tähän sain suullisen luvan Saarelta. Ja tekijöiden valintaa tietysti: louhintaurakoitsija, perustusten tekijä, kvv-suunnittelija ainakin. Maankaivuu-urakoitsija onkin jo puoliksi kiinnitetty. Liittymien (sähkö, vesi, viemäri, sadevesi) hankinta täytyy myös laittaa vireille ASAP. Jaa, ehkä tässä onkin sopivasti tekemistä pariksi viikoksi...

Ei kommentteja: