keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Yläkerran lattia lähes valmis

Viikolla 13 hommat starttasivat yläkerran kattolistojen asennuksella. Etukäteen lähes legendaarisen hankalaksi hehkutettua työtä hieman pelkäsimme, mutta eipä se erityisen kummoista ollut. Aivan tavatonta ei kuulemma ole se, että kattolistat jäävät kokonaan laittamatta. Kattolistoitus vaatii hieman huolellisuutta, samoin kuin kykyä ajatella leikkauskulmia nurinperin - ikään kuin peilikuvana. Korkean tilan kahteen suuntaan taittuvien kulmien jälkeen peruskulmat eivät tuottaneet suurta tuskaa. Maanantai-iltana saimme listoitettua yläkerrasta kaksi huonetta, yhden nelinurkkaisen ja yhden 10-nurkkaisen. Jykä sai yläkerran kylppärin lattian saumattua. Sanna sai kerrospalkin hiottua ja pohjamaalattua.

Tiistaina 24.3 listoitukset jatkuivat, listat saatiin paikoilleen yläkerran suurimpaan huoneeseen (6 nurkkaa). Matkalla raksalle haimme säkillisen hiilenharmaata sauma-ainetta seuraavan päivän saumausta varten. Samalla tutkimme postilaatikkovaihtoehdot ja taisimme valintammekin jo tehdä. Kerrospalkin pienet kolhut tasoitettiin.

Keskiviikkona Juhani (sähkäri) kävi esittelemässä sähkökalusteiden vaihtoehtoja. Sannan työhuoneeseen oli malliksi asennettu Schneiderin Artic-sarjan valokatkaisija ja 2-osainen pistorasia, johon me sitten päädyimmekin. Jykä sai olohuoneen lattian laatoituksen saumattua. Minä nysväsin yläkerran aulan kattolistat loppuun ja vaahdotin yläkerran ikkunat PU-vaahdolla. Sanna hioi kerrospalkin tasoitukset ja veteli päälle ensimmäisen pintamaalikerroksen seinien sävyisellä Empirellä.

Torstaina 26.3 sähkärit asentelivat pääosan yläkerran sähkökalusteista (valokatkaisijat, sähkörasiat, kattovalorasiat, etc.). Myös alakerrassa sähkökalusteita oli ilmestynyt seiniin. Me pidimme torstain raksavapaata päivätöiden venymisen vuoksi. Perjantaina 27.3 raksavapaa jatkui, tällä kertaa Sannan lievän sairastelun vuoksi, hänellä oli hieman lämpöä.

Lauantaina 28.3 kävin K-Raudassa hakemassa laminaatin alusmateriaalia, 2 mm solumuovia. Lisäksi otin lisää saneerauslaattalaastia, tällä kertaa 6 säkkiä. Minä sain lattialaminaatin asennettua yläkerran keskimmäiseen huoneeseen ja Jykä aloitteli alakerran pesuhuoneen seinälaatoitusta; hieman lyhyemmän päivän aikana valmiiksi tuli ruokailutilan vastainen seinä. Sanna oli päivän isoäitinsä synttärijuhlissa ja tuli illaksi maalaamaan kerrospalkin toisen pintamaalikerroksen.

Sunnuntaina 29.3 laitoin laminaatin yläkerran päämakuuhuoneeseen sekä siihen liittyvään vaatehuoneeseen. Jykä sai pesuhuoneen laatoitusta edistettyä yhden seinän verran - nyt saunan vastainen seinä. Sanna ei raksaillut, vaan teki suursiivouksen kotona.

Maanantaina 30.3 laitoimme Sannan kanssa yläkerran aulan lattialaminaatin. Lisäksi Sanna viimeisteli yläkerran ikkunoiden PU-vaahdotuksia. Jykä sai pesuhuoneen ikkunaseinää laatoitettua puoleenväliin. Hommaa hidasti suihkukulmaukset sekä neljän hanakulman vaatimat rei'itykset. Kovapalaterä ei jostain syystä tähän laattaan pure, joten kaikki reiät jouduttiin tekemään pienellä kulmahiomakoneella. Laatta on 10 mm paksua Galaxy Black -sarjaa Laattatukusta (koko 30x60 sekä tehosteena 2,5x10 mosaiikkia).

Kun yläkerran aulan lattiapinta saatiin valmiiksi, voitiin portaiden asennus tehdä. Portaiden asennuksen ajankohdaksi oli sovittu keskiviikko 1.4, mutta maanantaina puusepät ehdottivat asennuksen aikaistamista tiistaille.

Tiistaina 31.3 portaat asennettiin. Lopputulos näyttää hyvältä, mutta tarkempaa syyniä en ole vielä ehtinyt tehdä. Illalla asensin lattialaminaatin yläkerran viimeiseen huoneeseen ja siinä portaat tuli testattua. Viimeinen huone oli toiminut tuohon saakka sahauspisteenä ja nyt sahauspiste siirtyi alakertaan sillä ajatuksella, että pöly leviää sieltä suppeammalle alueelle ja on laatoitetulta lattialta helpompi imuroida pois. Viimeisen huoneen lattiaan meni noin 30 riviä laminaattia (huone on melko tasan 5 m pitkä) eli kävelin nuo vasta-asennetut portaat vähintään sen 30 kertaa edestakaisin tuon illan aikana. Tanakan oloiset portaat ovat, eivät kitise.

Tänään keskiviikkona 1.4 vietän aprillipäivää poissa raksalta. Hommat alkavat olemaan melko hyvällä mallilla, joten eilisen ylipitkän illan jälkeen sallin itselleni vapaaillan. Yläkerrassa ei enää moneksi illaksi ole tekemistä (jalkalistat, väliovet ja karmilistat sekä kylppärin kalustaminen ja varastojen säilytyskalusteet). Alakerrassa tekemistä on hieman enemmän. Aivan ensimmäiseksi täytyy rakentaa tuo portaiden viereen tuleva seinä, jotta viimeiset tasoitus- ja maalaushommat saadaan työn alle.

Ei kommentteja: