sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Viimeiset tasoitushommat tehty

Eilen saatiin viimeiset tasoitushommat tehtyä, kun portaiden vastainen seinä sai pohjamaalauksen jälkeisen viimeistelytasoituksensa.

Torstaina 2.4 aloitin tuon seinän rakentamisen kiinnittämällä alajuoksun paikoilleen. Perjantaina 3.4 rakentelin seinän runkoa. Tämä talon viimeinen seinä oli selkeästi hankalin toteuttaa, joten päätin ottaa avuksi tietokonemallinnuksen. Hankaluutta toivat mm. seuraavat tavoitteet/kriteerit:
- seinän korkeus 4 m
- mahdollisimman vähän vaakasaumoja levytykseen (portaiden puolelle ei vaakasaumoja lainkaan)
- pystysaumat limittäen seinän eri puolilla
- seinä on vain yhdestä päästään tuettu, joten seinän rungon oltava riittävän jäykkä
- seinässä upotus taulutelkkarille (16:9-suhteinen aukko, vähintään 1000 mm leveä), aukon keskipiste olohuoneen sohvaryhmän keskipiste
- puolikas seinästä on sisäkaton kulmaan laskeutuva (16,5 astetta)
- seinän rakentelun on onnistuttava tikkailta yhdeltä mieheltä
Kun seinä oli tietokonemallina, oli helppo pätkiä tarvittavat osat pre-cut -menetelmää soveltaen. Passia käytin lähinnä varmistusvälineenä, itse runko syntyi valmisosia paikoilleen ampuen.

Lauantaina sain seinän levytettyä portaiden puolelta ja sunnuntaina Juhani (sähkäri) kävi katsomassa, miten seinään vedetään sähköt. Hieman erikoista tässä seinässä oli se, että upotetun telkkarin signaali- ja virtatöpselit sijoitetaan seinän "väärälle" puolelle - portaiden alla olevaan varastoon. Olohuoneen puolelle ei telkkarin piuhoja jää näkyviin lainkaan.

Sanna sai lauantaina yläkerran lattiapäällystyksen loppuunsaatettua laminoimalla liinavaatevaraston lattian. Porrasseinän jäykisteiden asentelun lomassa minä toki avustin Sannaa tuossa hommassa tekemällä katkaisu- ja halkaisuhommat, mutta muuten Sanna hoiti tuon kopperon lattiatyön alusta loppuun itse (tasoitteen hionta käsihiomakivellä, alusmateriaalin asennus, laminaatin asennus).

Sunnuntaina 5.4 juhlimme pienimuotoisesti talonrakennuksen 1-vuotispäivää, koska kuluneeksi tuli tasan yksi vuosi siitä, kun ensimmäiset anturamuottien laudat ammuttiin kiinni. Jykä teki pesuhuoneen seinien viimeistelylaatoituksia eli ulkokulmalistaa vaatineet osuudet: matalan seinän ja ikkunan "smyygi"-laatoituksen. Lisäksi Jykä veteli kodinhoitohuoneen ja pukuhuoneen lattiaan vedeneristeen. Minä ja Sanna paneloimme alakerran WC:n kattoa noin puoleenväliin. Viimeiseen asennettuun paneliin upotimme halogeenispotit ja jätimme lopun kattoa auki, jotta sähkärit saavat piuhoitukset tehtyä. Lisäksi asensimme karmilistat yläkerran ikkunoihin. Vaatehuoneen pikkuikkunan karmilistat jätimme asentamatta, koska niiden kanssa pitää odottaa vielä IV-koneen asennukseen saakka. IV-koneen ja ikkunan väli on niin tiukka, että tuo 70-millinen karmilista ei siihen kaventamatta mahdu. Samoin kylppärin ikkuna jäi vaille karmilistoja, sillä tuon ikkunan karmilistaa ei oltu vielä hankittu.

Maanantaina 6.4 sähkärit kävivät asentamassa porrasseinän rasianpohjat. Sanna ja Jykä asentelivat WC:n ja yläkerran kylppärin kalusteita, itse jouduin jättämään raksan väliin lievän sairastelun vuoksi. Lisäksi kodinhoitohuoneen ja pukuhuoneen lattioihin vedettiin toinen kerros vedeneristettä.

Tiistaina 7.4 jatkoin sairastelua ja myös Sanna jätti raksan väliin. Sanna kävi Vallilan Puutavarassa valitsemassa työhuoneensa lattianpäällysteen. Lisäksi Sanna kävi hakemassa pieniä tarvikkeita ja välineitä mm. Värisilmästä ja Honkkarista.

Keskiviikkona 8.4 pääsin lopulta tuplaamaan porrasseinän. Ilta tuli käytettyä melko tarkalleen, mutta sain levyt paikoilleen. Jykä aloitti kodinhoitohuoneen lattian laatoitusta, mutta lyhyen rupeaman saldoksi jäi vain noin 1/3 lattiapinnasta.

Torstaina 9.4 Sanna kävi noutamassa hanat ja suihkut ensi viikon asennuksia varten. Hanojen ja suihkujen valintaa ollaan pyöritelty useita viikkoa ja lopulta päädyimme Grohen vesikalusteisiin. Illalla valmistauduimme pääsiäiseen viettoon siten, että haimme rautakaupasta materiaalitäydennystä (meille selvisi vasta lauantaina se, että rautakaupat eivät sentään neljää päivää ole kiinni yhtä soittoa). Erityisesti hankintalistalla olivat vuorilistat ulko-oville. Paksun seinärakenteen vuoksi vuorilistan tuli olla lähes 100 mm leveä, eikä noin leveää listaa löytynyt "omasta" rautakaupastamme puisena ja valkoiseksi maalattuna. Oli kyllä MDF:ää valkoisena. Ja puista maalaamatonta. Starkista onneksi löytyi 95-millistä Listatalon tavaraa, joten haimme ne sieltä. Hakureissulle olimme lähteneet ilman kärryä, koska kuvittelimme saavamme listat pienen matkan päässä olevasta K-Raudasta. Kenties joitakin liikennesääntöjä rikkoen me sitten ajelimme Starkista raksalle pakun takaluukku irvistäen ja Sanna tavaratilassa listojen kyydissäpysymistä varmistelleen. 3,3-metrisistä listoista lähes metrin pätkä vilkkui takaluukun raosta. Ja olipa muuten arvokasta tavaraa. Viiden ulko-oven aukkojen vuorilistat 155 euroa! Siis vajaa 40 metriä listaa. Yli 4 euroa metriltä. Parin nettikaupan hintoihin verrattuna maksoimme näköjään lähes tuplahintaa noista. Vaikka Starkki-korttia vilautimmekin. Tiedossa on ollut, että kun tavaraa joutuu hankkimaan kiireessä, niin parasta hintaa ei välttämättä saa. Tämä tuli nyt selväksi.

Torstai-illan päätteeksi tein porrasseinän karkeatasoituksen. Sanna avusti mm. ulkokulmalistan ja saumanauhan pätkimisessä sekä lattioiden suojaamisessa. Jykä ehti ennen pääsiäisen viettoon rientämistään käydä laatoittamassa kodinhoitohuoneen lattian loppuun, mutta pukuhuoneen kohdalta jäi vielä muutama laatta puuttumaan.

Perjantaina 10.4 hioin porrasseinän karkeatasoituksen ja vetelin päälle hienotasoitteen. Kun muuttokuorman saapumiseen on kaksi viikkoa aikaa, voisi kuvitella työtahdin olevan ripeähkö. Kuitenkin teimme melko lyhyttä päivää, sillä väliovien toimituksen siirtyminen tulee aiheuttamaan sen, että tekeminen keskeytyy materiaalin puutteeseen joka tapauksessa. Koska väliovia ei saada paikoilleen, ei myöskään oviseinien jalkalistoja voida asentaa. Ja koska ovettomia seiniä on lopuksi aika harvassa, siirtyy merkittävä osa listoitustyöstä muuttokuorman sisäänkantamisen jälkeiseen ajankohtaan. Harmittaa tuo väliovitoimituksen viivästyminen, sillä tilausta tehdessämme jäimme ymmärrykseen, että toimitus tapahtuu viikolla 16. Vasta viime viikolla varmistui, että toimitus tapahtuu kolme viikkoa myöhemmin, viikolla 19.

Sanna siivoili ulkona terassin ja pohjoiskatoksen, jotta sinne saadaan siirrettyä tavaraa sisältä. Ja myös sahauspiste siirtyy ulos, terassille. Perjantain muita hommia oli ensimmäisen ulko-oven vuori- ja karmilistoitus: terassin pariovi sai listansa. Samalla paikoilleen laitettiin olohuoneen jalkalistaa sille osuudelle, joka tuossa vaiheessa voitiin tehdä. Samaa sarjaa oleva lievästi koristeellinen jalkalista ja peitelista näyttää hyvältä, kun jalkalistan liitos oviaukon karmilistaan tehdään jiiriin. Samalla tyylillä tullaan ehdottomasti tekemään kaikki oviaukot, vaikkakaan se ei se helpoin tapa ole. Ja vaikka väliovia on peräti 15 kpl ja ulko-oviakin 5 kpl. Koska väliovet luonnollisesti on listoitettava kahdelta puolelta, niin vastaavia aukkolistoituksia on jäljellä 34 kpl. Perjantain viimeisenä hommana asensimme jalkalistat liinavaatevarastoon, imuroimme tuon kopperon ja kannoimme yläkerran muista huoneista rojut sinne. Imurointi tehtiin talon omalla keskuspölynimurilla, jonka käyttöosat vihdoin palasivat takaisin raksalle, jonne niiden saapuminen noin vuosi sitten runkopystytysvaiheessa hieman huvitti. Allawayn C-sarjan masiinan imuteho on kiitettävä, aivan toista luokkaa kuin Kärcherin raksaimurilla.

Lauantaina 11.4 hioin porrasseinän hienotasoitteen ja Sanna maalasi seinään pohjamaalin. Lähes valmis seinä täytti odotukset ja erityisesti tuo taulutelkkarin upotus miellyttää silmää. Suunnittelija ja tekijä tuntee onnistumisen iloa. Kyseessähän on pelkkä seinä, mutta sittenkään ei "vain" seinä. Sisustuselementiksi tituleeraaminen voi olla liioittelua, mutta jotain ekstraa tuon seinän pari detaljia antaa tilalle. Sannan maalatessa minä jalkalistoitin kaksi yläkerran huonetta (oviseiniä lukuunottamatta). Kevyt pääsiäisrytmi jatkui, työpäivä jäi korkeintaan 8-tuntiseksi ja siitäkin suuri osa meni kevätauringosta nauttien. Päivän päätteeksi, pohjamaalin kuivuttua, tein viimeistelytasoituksen porrasseinään.

Tänäänkin leppoisa tahti näköjään jatkuu. Sanna kömpi juuri sängystä ja itsellänikin on vielä vaatteet pukematta. Kello on 12:00 ...

Pääsiäispyhien ohjelmaan kuuluu vielä seuraavaa:
- porrasseinän viimeistelytasoituksen hionta + pohjamaalus
- porrasseinän pintamaalaus kahteen kertaan
- alakerran ikkunoiden PU-vaahdotus
- alakerran ikkunoiden karmilistoitusta
- ulko-ovien vuorilistoitus (ei KHH vielä)
- yläkerran jalkalistoitus (miinus oviseinät)
- Sannan huoneen ja siihen liittyvän varaston kattopanelointi

Tarkoitus olisi, että pyhien jälkeen kerroskaiteen rungon asennus voidaan meidän puolestamme suorittaa. Runko olisi saatava mahdollisimman pian paikoilleen, jotta kaiteen lasit voidaan mitata ja tilata. Lisäksi pyhien jälkeen käynnistyvät seuraavat hommat:
- IV-kanaviston viimeistely (tulo- ja poistoilmaventtiilit)
- vesikalusteiden asennus
- sähkökalusteiden asentelu jatkuu
- kodinhoitohuoneen kalusteiden asennus

IV-koneen toimitus mennee viikon 17 puolelle, mutta sen ei pitäisi olla ongelma. Myöskään liesituuletinta ei vielä raksalla ole, mutta sille on luvattu parin päivän toimitusaika.

Vesikalusteiden asennusta haittaavat seuraavat:
- keittiön välitilan laatoituksen puuttuminen (ei välttämätön, mutta helpottaisi tekemistä)
- alakerran WC:n altaan puuttuminen (se menee vaihtoon)
- yläkerran kylppärin toisen allaskaapin asennus
- pesuhuoneen seinien saumaus
- pesuhuoneen lattian laatoitus (yksi WC-pytty)
- välinehuoneen kalusteiden puuttuminen (yksi allas + hana)
- kodinhoitohuoneen kalusteiden asennus (yksi allas + hana ja pesukoneen kytkentä)

Sähkökalusteiden asentelua haittaavat lähinnä sähkäreiden kiireet ja se, ettemme ole vielä hankkineet ulko- taikka sisävalaisimia.

Onhan tässä vielä tekemistä. Samanaikaisesti pitäisi alkaa pakkailemaan tavaroita muuttoa varten. Seuraavat kaksi viikkoa tulevat olemaan kiireisiä. Kenties nykyisen asunnon irtisanomista olisi ollut järkevä siirtää kuukaudella eteenpäin, mutta se olisi vienyt ilon aikataulumaaliin osumisesta. Muutto vapuksi 2009 asetettiin tavoitteeksi noin 1,5 vuotta sitten, kun aikataulu suunniteltiin.

Ei kommentteja: