sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Seinät pohjamaalissa, märkätilojen kimppuun

Vuoden ensimmäisen päivän pidimme raksataukoa. Perjantaina 2.1 siirryimme tasoituspuuhinemme alakertaan: karkeatasoitin Sannan työhuoneen yhteydessä olevan varaston, eteisen sekä tuulikaapin. Lauantaina ja sunnuntaina Jykä liittyi iloiseen (?) tasoitusporukkaan ja viikonlopun päätteeksi tasoitettuna sekä pohjamaalattuna oli jo iso osa alakertaa. Lisäksi tasoitin ja maalasin yläkerran liinavaatekaapin katon. Koska tuo ”huone” on talossa ainoa, jossa on vajaa huonekorkeus, se päätettiin maalata paneloinnin sijaan – säästyypä huonekorkeudessa nekin millimetrit, jotka paneli olisi syönyt.

Maanantaina 5.1 jatkui olohuoneen korkean seinän tasoitus, ties monettako kerrosta jo vedeltiin. Korkeuden aiheuttamat vaakasaumat eivät olleet aivan yhtä helposti tasoitettavia kuin reunaohennetut pystysaumat. Pohjamaalin pintaansa sai mm. Sannan työhuone.

Tiistaina 6.1 vietimme loppiaista kotosalla, Sannalla oli jonkin verran lämpöä. Keskiviikkona 7.1 ja torstaina 8.1 tasoitukset ja maalaukset jatkuivat, keskittyen nyt alakerran avoimeen tilaan. Olohuoneen viimeinenkin seinänpätkä saatiin lopulta kevyttä hiontaa vaille pohjamaalauskuntoon ja suuri osa olkkarin seinistä jo maalattuakin. Yläkerrassa nurkkiin vedettiin akrylit ja tehtiin viimeistelytasoituksia kohdissa, jotka vasta pohjamaalaus toi näkyviin. Ruokailutila ja keittiön seinät saatiin nekin maalattua. Keittiössä jätimme maalaamatta kaapistojen taustat. Torstaina, matkalla raksalle, kävimme vihdoin noutamassa alakerran WC:n laatat Laattatukusta. Valinta on ollut selvä jo pitkään, mutta tavaran noutoa on lykätty viime tippaan. Laatta on espanjalaisen Azteca-tehtaan Elements-sarjaa, 23x40-kokoa ja sitä on kolmea eri variaatiota: harmaa 4-osaiseksi uritettu (R40 Marengo B), harmaa 2-osaiseksi uritettu (R40 Marengo A) ja puolikiiltävä valkoinen 2-osaiseksi uritettu. Valkoinen laatta ei ole varsinaisesti sarjaan kuuluvaa, mutta saman tehtaan tavaraa kuitenkin. Elements-sarjan vaalea laatta on hieman beigeen taipuva ja halusimme harmaan kaveriksi lumenvalkoista. Yhteensä laattaa otettiin 20 m2 (11, 5 ja 4 m2 kutakin variaatiota). Lopullinen laatoitussuunnitelma on vielä lukitsematta, mutta eiköhän seinät näillä saada peitettyä. Alla on mallikuva, josta laattasarjan bongasimme:



Perjantaina sähkärit kävivät vetämässä johtoja yläkerran putkituksiin ja aloittelivat alakerran kattoon tulevien putkien ja rasiapohjien asentelua. Minulla meni työpäivä sen verran pitkäksi, että Sanna hoiti iltavuoron yksin; hän kun oli muiden asioidensa vuoksi joka tapauksessa Lohjalla. Sanna maalasi yläkerran varastojen seiniin toisen kerroksen pohjamaalia (Tikkurilan Ykkös-Pohja kelpaa myös pintamaaliksi). Samalla toisen maalikerroksen sai tuo ainoaksi maalatuksi jäävä katto yläkerran liinavaatevarastossa.

Lauantaina 10.1 kävin hakemassa katon päätyräystäiden pellit sekä sekalaisen kokoelman muita peltejä (parvekkeiden ja katoksen reunapeltejä etc). Raksalle päästyämme maalasimme loput olkkarin seinät. Sanna maalasi vielä kymmenkunta lautaa julkisivun nurkkia ja katosten alustoja varten. Loput kymmenkunta lautaa kannoimme ulos. Nyt raksalla pitäisi olla kaikki värkit julkisivu-urakan loppuun saattamiseksi; enää uupuvat urakan tekijät. Kävin rautakaupassa hakemassa yhden lavan Kahi-väliseinätiiliä (40 kpl), jotta seuraavana päivänä saisimme saunaosaston seinien ensimmäisen varvin muurattua. Varsinainen tiilitoimitus on luvattu tiistaille. Lavallinen Kahi-tiiliä näytti naurettavalta peltifirman kuusimetrisessä peräkärryssä, mutta en alkanut vekslaamaan peräkärryjä. Samalla keikalla otin jälleen yhden kanisterin pohjamaalia sekä muutamia tuubeja akryylimassaa. Lauantain päätteeksi järjestelimme paikkoja: tyhjensimme varastona toimineet saunaosaston sekä alakerran WC:n. Raksalta tullessamme heitin Sannan kotiin ja kävin palautamassa lainakärryn peltifirmaan. Jokailtaisen tela- ja pensselipesun jälkeen aloin viimeistelemään alakerran WC:n laatoitussuunnitelmaa. Tein neljä (4) eri versiota 3D-mallina ja näistä parhaimmaksi valitsemastani tarkemman laatoitussuunnitelman tasokuvana. Pitkä päivä päättyi klo 03 aamulla, kun sain suunnitelman valmiiksi.

Sunnuntaina 11.1 aamiaispöydässä esittelin laatoitussunnitelmani Sannalle. Sanna ehdotti paria muutosta ja viimeinen versio printattiin paperille (1 printti per seinä). Sitten ajoimme raksalle. Kiinnitimme pesuhuoneen ulkoseinään höyrynsulkumuovin, jonka jälkeen Pekka ja Jykä saapuivat. Pekka ryhtyi saunaosaston kiviseinien tekoon ja Jykä aloitti WC:n seinien laatoitusta. Sanna tyhjensi ja siivosi yläkertaa ensi viikolla (toivottavasti) tapahtuvaa lattiatasoitusta varten, minä avustin vuoroin Pekkaa, vuoroin Jykää. Päivä jätettiin lyhyeksi; ensi viikko alkaa taas hyvin aikaisella startilla. Saunaosastossa saatiin ensimmäinen varvi paikoilleen, WC:ssä yksi seinä laatoitettua.

Ei kommentteja: