tiistai 21. elokuuta 2007

Talon suunnitelma, versio 3.0

Talon suunnittelu on edennyt versioon 3.

Lähtökohtana on Kastellin malli Aika 190, johon on tehty alla lueteltuja muutoksia. Olemme pyöritelleet taloa kolmiulotteisella tietokonemallilla sekä sisältä että ulkoa tuntikaupalla. Omasta mielestämme ratkaisu alkaa olemaan toimiva. Kaavan vaatimusten vuoksi tehdyt muutokset eivät lopulta ihan hirveän suuria ongelmia aiheuttaneet.

Seuraava vaihe on suunnitelmien esittely Lohjan kaupungin johtavalle rakennustarkastajalle (Risto Kuiro) ja alueen kaavan suunnittelijalle (Miia Ajo). Mikäli suunnitelmamme näyttää toteuttamiskelpoiselta, etenemme talotoimittajan valinnalla ja rakennuslupahakemuksen valmistelulla.

Muutoksia:
  • pituutta lyhennetty 1ooo mm (kaava sallii maksimissaan 15 metrin pituuden)
  • alkuperäinen eteinen/aula poistunut, tuulikaappia ja välinehuonetta kasvatettu - samalla alakerran WC siirtyi itäseinälle ja keittiön U-muodon syvyyttä jouduttiin hieman pienentämään
  • portaat siirretty avoimen tilan yhteyteen, samalla olohuoneen ja keittiön pituutta jatkettu 500 mm
  • takka siirretty olohuoneen pohjoisseinälle
  • yläkerran kylpyhuone siirretty makuuhuoneen yhteyteen
  • makuuhuoneen yhteydessä olleet pieni WC ja lastenhoitohuone korvattu "tandem-vaatehuoneella"
  • yläkerran huonejakoa muutettu
  • pesuhuoneen WC-istuimen paikka vaihdettu, väliseinät poistettu pukuhuoneen ja pesuhuoneen välistä
  • pohjoinen parveke käännetty länteen
  • luoteiskulmaukseen lisätty viherhuone
  • katon kaltevuudeksi on vaihdettu 1:2,5, joka on kaavan vaatimus - samalla harjakorkeus saatiin pudotettua kaavan sallimaan 7,5 metriin
Lisäksi pari pienempää muutosta:
  • käynti olohuoneesta ulos tapahtuu nyt parioven kautta
  • makuuhuoneen ovi vaihdettiin myös parioveksi

Ohessa julkisivukuvat, pohjakuvat sekä pari näkymää ulkoa ja sisältä. Kuvaa klikkaamalla saat sen näkyviisi suurempana.

Julkisivu, etelän suunnasta (kadun puolelta):


Julkisivu idästä:

Julkisivu pohjoisesta:
Julkisivu lännestä:
Näkymä lounaasta:
Näkymä luoteesta:
Pohja, alakerta:

Pohja, yläkerta:

Läpileikkaus (karkea):
Alakerta:

Yläkerta (vielä hieman keskeneräinen kylpyhuoneen ja vierashuoneen osalta):


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yläkerran eteläpään parvekkeen jättäisin pois ja säästyvään tilaan voisi tehdä työhuoneen. Jos haluaa tuuletusmahdollisuuden, voi sen saada vaikka ranskalaisella parvekkeella. Olohuoneen ulkoseinän räystästä kasvattaisin siten, että sen alle olisi mahdollisuus saada katettua terassitilaa koko talon leveydeltä. Koska talo on korkea, ei pieni kasvatus muuta juurikaan ilmettä. Makuuhuoneen parveketta kasvattaisin hieman. / EL 29.8.2007

J.A. kirjoitti...

Oikein hyviä huomioita, kiitoksia paljon. Eteläparvekkeen poistamista olemmekin harkinneet, mutta nähneet lopulta tarpeellisena. Kun harkitsimme parvekkeen poistamista, emme kuitenkaan harkinneet huoneiston kasvattamista parvekkeen paikalle. En ole ollenkaan vakuuttunut, että ratkaisu olisi julkisivun kannalta onnistunut. Mielestäni tuo vaatisi myös sisäänkäynnin vetämistä ulospäin eli käytännössä koko tuon porrastuksen poistamisen eteläseinältä. Tämä ratkaisu olisi tietysti tehokkaampi, mutta johtaisi kenties hieman liian laatikkomaiseen julkisivuun.

Räystään leveyden kasvattaminen ei välttämättä ole huono idea. Selvitämme, millainen tuo ratkaisu olisi. Toisaalta emme koe tarvitsevamme enempää katettua terassitilaa (viherhuooneen lisäksi).

Makuuhuoneen parveke on minimaalinen, mutta se on kompromissi viherhuoneen valoisuuden kanssa. Lisäksi, mikäli parveketta syventää, on räystästä vastaavasti levennettävä, mikä alkaa varjostamaan makuuhuonetta. Parveke on mitoitettu siten, että siihen mahtuu kaksi siroa tuolia ja pieni pöytä. Harkitsemme kuitenkin parvekkeen syvyyden lievää kasvattamista.

Kiitoksia, EL!