keskiviikko 5. syyskuuta 2007

Tarjouspyyntöön liittyvät yleisimmät kysymykset (FAQ)

Tarjouspyyntömme käsittely on herättänyt kysymyksiä. Pahoittelemme aineiston vajavaisuutta. Pyrimme alle kokoamaan tarjouslaskentaa ohjaavaa lisätietoa kysymys-vastaus (FAQ) -muodossa. Luettelo täydentyy sitä mukaa, kun meille kysymyksiä esitetään.

  1. Onko talossa avo- vai umpiräystäät?
    Vastaus: Räystäitä ei koteloida eli räystäät ovat ns. avoräystäät. Rakentamistapaohjeessa todetaan: "Räystäiden suositeltava vähimmäisleveys on rakennuksen pitkillä sivuilla 600 mm. Räystäissä on suositeltavaa pyrkiä kevyeen ilmeeseen esimerkiksi vasojen päät kaventamalla tai loveamalla, kotelointeja välttämällä ja ulkovärityksen keinoin."
  2. Millainen on ikkunoiden väritys?
    Vastaus: Ikkunoiden ulkopuolisten osien värin tulee olla tummanharmaa. Sisäpuoliset osat ja lasipintojen väliset osat saavat olla valkoisia - myös kokoharmaat ikkunat hyväksytään. Tarjouksessa olisi hyvä esittää vakiotoimitukseen sisältyvät tummanharmaan sävyt sekä ilmaista vakiotoimituksen ulkopuolelle menevän värisävyn aiheuttama lisäkustannus.
  3. Millaiset ikkunat tarjoukseen tulisi sisällyttää?
    Vastaus: (Katso myös ikkunoiden väritykseen liittyvä kysymys yllä.) Toimittajan tulee tarjota oman näkemyksensä mukaan hyvän hinta-laatusuhteen antavia ikkunoita. Usein tämä tarkoittaa perusselektiivi-ikkunaa energiataloudellisempaa ikkunatyyppiä. Tämä siksi, että jopa merkittävästi energiataloudellisemman ikkunan takaisinmaksuaika voi jäädä hyvin lyhyeksi lämmityskuluissa saavutettavien säästöjen vuoksi. Selkein tarjous sisältää toimittajan valikoimaan kuuluvat potentiaalisimmat vaihtoehtoiset ikkunatyypit (2-4 tyyppiä) kustannusvaikutuksineen, U-arvoineen ja energialuokituksineen.
  4. Mikä katemateriaali ja sävy?
    Vastaus: Tummanharmaa tiilikate on suositus. Myös konesaumattua peltikatetta voi tarjota, mikäli se tuotantoteknisistä tai kustannussyistä istuu paremmin toimittajan ratkaisuun.
  5. Millaiset väliovet tarjoukseen halutaan?
    Vastaus: Väliovien tulee olla laadukkaita ja talon muuhun tyyliin sopivia. Esimerkiksi modernia tyyliä edustavat valkoiset 3- tai 4-peiliset väliovet ovat hyväksyttäviä. Väliovien yläosa saa mielellään olla lasia, 6-8 ruutua (ei WC, vaatehuone, PUKUH, KHH, KH). Tarvittaessa tarjouksessa on hyvä esittää väliovien kustannus optiona, joka voidaan pudottaa pois lopullisesta sopimuksesta, ellei toimittajalla ole tyyliin sopivia väliovia tarjolla. Tarjoukselle on myös eduksi, mikäli toimittajan eri väliovimallit on esiteltynä hintatietoineen (linkki Internetissä nähtävillä olevaan mallistoon on oiva tapa esittää valittavissa olevat mallit).

Ei kommentteja: